Facebook, Twitter en YouTube moeten meer doen om kinderen te beschermen. Daarvoor pleit Mijn Kind Online. Volgens de stichting komt het stelen van iemands identiteit ook bij kinderen voor en is daar te weinig aandacht voor.
Kinderen van wie de identiteit wordt gestolen kunnen te maken krijgen met cyberpesten. Zo gebeurt het dat met de naam en/of foto van iemand anders nep-profielen op sociale media worden aangemaakt waarmee gekke berichten of rare foto's worden gepost.
Te ingewikkeld
Harde cijfers over deze specifieke vorm van cyberpesten zijn er niet. Volgens het CBS is 8 procent van de jongeren slachtoffer van pestgedrag.
Mijn Kind Online kreeg het afgelopen jaar vier meldingen binnen van identiteitshacking en wil het probleem nu signaleren. Sociale media-bedrijven en ook andere die het probleem signaleren moeten veel sneller reageren, vindt de stichting.
Het is nu voor kinderen en ouders te ingewikkeld om melding te maken van misstanden op sociale media, zegt Mijn Kind Online. Als van iemand de naam of foto's worden misbruikt is het aanpakken nu veel te moeilijk, merkt de organisatie.
Onderzoek
De Kinderombudsman is geschrokken van de berichten over het misbruiken van foto's en andere persoonlijke informatie van kinderen en jongeren op sociale netwerken. Er komt een onderzoek. De Kinderombudsman wil weten hoe dit mogelijk is en wat er tegen gedaan kan worden.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst