De bureaucratie wordt aangepakt en scholen hoeven niet bang te zijn voor de Inspectie van het Onderwijs. Dat zei minister Jet Bussemaker (Onderwijs) donderdag in reactie op een onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb) onder 3500 leraren en directieleden.
De AOb concludeert uit het onderzoek dat de controles van de Inspectie zorgen voor extra administratieve druk bij leraren en schooldirecteuren. De controles schieten hun doel voorbij, meent de bond. Onderwijspersoneel is te veel tijd kwijt aan de administratieve rompslomp en leraren die een inspecteur in hun klas krijgen, missen vaak persoonlijke feedback achteraf.
Verder blijkt dat veel scholen voorafgaand aan de komst van de Inspectie externe bureaus inhuren om alvast op een bezoek te oefenen. „Een school die een heldere visie op onderwijs heeft, die dat goed georganiseerd heeft zou niet bang moeten zijn voor de Inspectie”, aldus de minister. Ze komt donderdag met een 'regeldrukagenda' die moet zorgen dat de dagelijkse bureaucratie op scholen wordt verminderd.
„Natuurlijk onderkennen we het nut van controle op de wettelijke taken van het onderwijs. De Inspectie graaft echter veel dieper”, zegt bestuurder José Muijres van de AOb. „Door de verantwoordingsdruk ontstaat tijdgebrek. Simpel gesteld: ieder uur die een leraar investeert in formulieren van de inspectie of vooraf oefenen op een bezoek, kan hij niet investeren in zijn leerlingen. Daarmee sorteert de controle misschien wel een averechts effect en gaat een bezoek zelfs ten koste van de kwaliteit.”
Muijres vindt dat de Inspectie vaker 'nee' moet durven zeggen tegen de politiek. Volgens haar gebruiken politici de inspectie vaak als „lange arm”. Muijres: „Dat past niet bij een organisatie die zelfstandig zegt te zijn. Verder moet de Inspectie zich bezig houden met de hoofdlijn: controleer of scholen hun wettelijke taken uitvoeren en laat het daarbij.”
Een woordvoerder van de Inspectie laat weten dat er wordt gewerkt aan de vernieuwing van het toezicht. „We voeren gesprekken met schoolbesturen en vakbonden over hoe we het toezicht kunnen verbeteren.”
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst