Wie wordt de MBO debatkampioen van 2016? Op vrijdag 5 februari strijden tweeëntwintig teams van mbo-scholen uit heel Nederland in Den Haag om deze felbegeerde titel. Minister Ploumen reikt persoonlijk de prijs voor de beste debater uit: de unieke kans om als jongerenvertegenwoordiger deel te nemen aan de World Humanitarian Summit in Istanbul.
Voorzitter van de stichting Roderik van Grieken stelt ‘’Door te debatteren ontwikkelen jongeren vaardigheden die essentieel zijn voor tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’’ Het landelijke MBO Debattoernooi is de grootste studentencompetitie binnen het mbo en wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ministerie van Veiligheid en Justitie en Fonds 1818. Het ROC Mondriaan in Den Haag is voor het tweede jaar op rij gastheer.
Verplaatsen in het standpunt van een ander
150 studenten uit alle jaren van het mbo debatteren tijdens het toernooi los van hun eigen mening. De jongeren hebben de stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Tijdens drie spannende debatrondes wordt bepaald welke twee teams een plek in het finaledebat verdienen. Minister Ploumen zal de finalestelling toelichten en de winnaar bekend maken. De jongerenvertegenwoordiger krijgt in Istanbul de kans om mee te denken over de humanitaire kwesties die tijdens de internationale top aan bod komen.
Ook dit jaar zetten de studenten hun tanden in actuele, uitdagende stellingen:
§ Mbo-opleidingen moeten zich geheel richten op het opleiden van vakmensen en bredere vorming achterwege laten
§ Vluchtelingen moeten uitsluitend nog worden opgevangen in de regio van herkomst
§ Gemeenten moeten alleen asielzoekers toelaten als inwoners per referendum daarmee instemmen
Succesformule
De missie van het Nederlands Debat Instituut is om de nieuwe generatie te ontwikkelen in mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Met succes, elk jaar neemt de achterban toe: bij de start van de organisatie achttien jaar geleden werd op scholen niet of nauwelijks gedebatteerd, maar inmiddels is debatteren als lesmethode erkend en gevierd door docenten, leerlingen en wetenschappers. Scholen omarmen ons initiatief als onderdeel van spreekvaardigheid (Nederlands) of burgerschap (Maatschappijleer). Jaarlijks doen meer dan 500 scholen met de debatactiviteiten van het Nederlands Debat Instituut mee.
Programma 5 februari
13:00 - Opening door dagvoorzitter Donatello Piras, Nederlands Debat Instituut
13:15 – 14:15 - Bekendmaking stelling + debatronde 1
14.20 – 15.30 - Bekendmaking stelling + debatronde 2
15.35 – 16:40 - Bekendmaking improvisatiestelling + debatronde 3
16.45 – 17.30 - Finaleprogramma + finaledebat (prijsuitreiking door minister Ploumen)
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst