Middelbare scholen mogen flexibeler omgaan met het aantal uren dat ze lesgeven. De verplichting om 1.040 uur per jaar les te geven, komt te vervallen.
Dat zei staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vrijdag na afloop van de ministerraad. De maatregel zorgt dat scholen beter kunnen inspelen op de behoeftes van leerlingen.
De regel dat scholen 1.040 uur per jaar les moesten geven, leidde tot de gehate ophokuren voor leerlingen. Dat zijn uren die wel meetellen voor de norm, maar waarin geen les wordt gegeven.
"Niemand was blij met deze norm", aldus de bewindsman. In plaats daarvan komt nu een nieuwe urennorm per opleiding. Ook worden "schotten" tussen jaren weggehaald, stelde Dekker.
Bij de nieuwe norm wordt uitgegaan van 1.000 uur per jaar. Dat kan er volgens Dekker toe leiden dat in het ene jaar bijvoorbeeld 900 en in het volgende 1.100 uur les wordt gegeven. Het wordt voor de leerlingen ''leuker en uitdagender''.
Maatwerk
Met deze modernisering ontstaat volgens de staatssecretaris ''meer ruimte voor maatwerk en flexibiliteit, bijvoorbeeld voor het bestrijden van achterstanden of juist voor het stimuleren van excellentie''.
Het minimale aantal dagen dat leerlingen naar school moeten gaan, verandert niet. In het Nationaal Onderwijsakkoord was vorig jaar september al afgesproken dat de norm van 1.040 uur zou verdwijnen.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst