Ruim de helft van de vmbo-docenten die lesgeven in praktische vakken, heeft zich de afgelopen maanden laten bijscholen voor het lesgeven in de nieuwe profielen. Het gaat om meer dan 2500 leraren. In totaal hebben ze bijna 5300 bij- en nascholingen gevolgd. ‘Door de inzet van deze professionals krijgen vmbo-leerlingen beter en uitdagender onderwijs. En daar is het om te doen’, zegt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs).

Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen kiezen uit 10 profielen in plaats van ruim 30. De veranderingen zijn op de scholen vrij geruisloos doorgevoerd. ‘Scholen mogen trots zijn op het werk dat ze hebben geleverd. Op nagenoeg alle plekken in Nederland hebben leerlingen voldoende keuze. En bovendien sluit het onderwijs van die kinderen nu aan bij de arbeidsmarkt van de regio én de toekomst’, zegt Dekker.

Extra geld
Om te zorgen dat docenten enthousiast blijven voor de bijscholing, trekt Dekker voor komend jaar 1,7 miljoen euro extra uit. Afgelopen jaar werd al 1,5 miljoen geïnvesteerd in de opleiding van vmbo-leraren. De verwachting is dat in totaal zeker 10.000 bijscholingen gevolgd zullen gaan worden.

Sommige delen van het onderwijsprogramma zijn ingrijpend gewijzigd. Docenten zijn daardoor niet altijd meer vanzelf bekwaam om die nieuwe inhoud goed aan de leerlingen over te brengen. Met een bijscholing kunnen ze hun kennis en vaardigheden up to date brengen. ‘Dat helpt om het onderwijs interessant te houden voor leerlingen. Met moderne technologie en actuele voorbeelden maak je een leerling makkelijker enthousiast voor het vak’, zegt Dekker.

Metselen en 3D printen
Docenten kunnen op www.bijscholingvmbo.nl kiezen uit meer dan 150 cursussen. Dit varieert van metselen en houtbewerken, tot patisserie en etaleren. Ook zijn er vakken zoals slimme technologie in de zorg en 3D printen. Een groot deel van de cursussen is al goedgekeurd voor het lerarenregister, waardoor de lessen ook officieel meetellen als bijscholing.

VorigeTraditionele schooltijden verliezen steeds meer terrein
VolgendeDekker reageert op PISA: Nederland moet beter kunnen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter