Het Oostelijk Havengebied in Amsterdam werd in de jaren 90’ van een in onbruik geraakt havengebied omgebouwd naar een woonwijk vol architectonische hoogstandjes. Destijds werd er echter op een veel lager aantal kinderen in de nieuwe woonwijk gerekend, waardoor er te weinig plek voor schoolgebouwen werd ingeruimd. Voor de toen nieuw opgerichte Dalton basisschool ‘De Kleine Kapitein’ werd door het stadsdeel lang gezocht naar een geschikte locatie. Tot die tijd zaten de kinderen in tijdelijke containers op de kop van het Java eiland. Twaalf jaar later is er nog steeds geen definitieve locatie gevonden voor de school, terwijl op de huidige tijdelijke locatie nu een groot hotel wordt gerealiseerd.
Onterechte toezegging
In 2006 deed toenmalig wethouder Stadig de toezegging dat er een definitief schoolgebouw mocht komen op de kop van het Java eiland. Deze toezegging had echter niet gedaan mogen worden omdat in 2000 door de gemeenteraad was besloten dat de kop van het Java eiland een dusdanig unieke locatie is dat deze moest worden vrijgehouden voor een grootstedelijke ‘landmark’. Pas toen al bijna de eerste paal voor een nieuw, definitief schoolgebouw werd geslagen kwamen wethouder Maarten van Poel en de gemeenteraad in 2008 erachter dat deze plannen bestonden. De plannen werden onmiddellijk een halt toegeroepen.
Nieuw tijdelijk schoolgebouw
In plaats van de eerdere plannen werd er een nieuw tijdelijk schoolgebouw geplaatst op de kop van het Javaeiland. Dit gebouw van 3500 m² bevat basisschool De Kleine Kapitein, een kinderdagverblijf, een buitenschoolse opvang en een gymzaal. De bedoeling was dat dit gebouw tot 2013 zou blijven staan, en dat de school dan naar een nieuw, definitief onderkomen zou verhuizen. Destijds was er veel woede over het besluit om een definitief onderkomen uit te stellen. Zo vond schooldirecteur Astrid Koppen het onbehoorlijk dat hele generaties kinderen in een tijdelijke huisvesting naar school moeten gaan. Andere plannen waarbij de nieuwbouw van de school werd gecombineerd met woningbouw en een hotel werden echter afgewezen.
Tender voor hotel kop van Java eiland
Nadat er sinds 2000 werd gezocht naar een juiste invulling van de kop van het Java eiland werd er in 2013 een tender uitgeschreven voor een te realiseren hotel dat zich onderscheidt op het gebied van architectuur, duurzaamheid en programma. Van de vijf ingezonden concepten werden er drie geselecteerd voor de eindronde. In 2014 werd bekend dat het door SeARCH ontworpen Hotel Jakarta van Westcord Hotels unaniem was verkozen tot winnaar. Bij de keuze speelde ook het financiële bod een rol. Wethouder van Grondzaken en Ruimtelijke Ordening Eric van der Burg gaf aan dat hotels belangrijk zijn voor de stad, om voldoende toeristen te kunnen huisvesten en om banen te creëren. Op 19 april 2016 werd de eerste paal in de grond geslagen en het hotel wordt eind 2017 opgeleverd.
Geen toekomst voor De Kleine Kapitein
Hoewel het plan was dat het tijdelijke schoolgebouw op de kop van het Javaeiland al in 2013 zou worden ingeruild voor een definitieve locatie, zit de school tot op heden nog steeds in het tijdelijke gebouw. Door de gemeente voorgestelde locaties voldeden niet aan de veiligheidseisen of waren onrealiseerbaar. Door de school zelf voorgestelde locaties werden afgewezen wegens mogelijke overlast. Wegens het uitblijven van andere oplossingen willen René Rigter, directeur van primair onderwijs stichting STAIJ en wethouder van Onderwijs Simone Kukenheim graag een definitieve vestiging van de school op de kop van het Java eiland. Dit wordt echter nog steeds tegengehouden door de in 2000 gemaakte afspraken en wegens de belofte aan Hotel Jakarta dat er na 2020 geen andere vaste bebouwing zal staan op de kop van het Java eiland. Op dit moment is daarom na twaalf jaar nog steeds onduidelijk wat de toekomst van De Kleine Kapitein is.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst