Op de middelbare school gaat er veel veranderen. Nieuwe leraren, nieuwe klasgenoten, veel boeken en huiswerk. Goed voorbereid beginnen is het halve werk. In dit artikel een uitgebreide checklist van alle spullen en benodigdheden voor de middelbare school.

Een robuuste fiets

Veel kinderen gaan met de fiets naar school. Daarom is het belangrijk om een goede robuuste fiets te hebben. Sommige kinderen gaan voor het eerst op de fiets. Welke zaken zijn belangrijk voor het kiezen van de juiste fiets:

● Kies voor een robuuste fiets
● Goede verlichting (sensor lamp)
● Beschermde kettingkast
● Stevige pakjesdrager
● Versnellingen (voor langere afstanden)
● Fietspomp
● Stevig slot

Kinderen gaan ruiger met een fiets om dan volwassenen. Een robuuste fiets gaat jarenlang mee. Een stevige pakjesdrager is nodig om de zware schooltas goed vast te kunnen zetten. Versnellingen zijn aan te raden voor langere afstanden. Met een harde wind tegen schakel je liever een versnelling lager.

Een fietspomp is geen overbodige luxe. Maar is helaas wel roofgoed. Tegenwoordig bestaan er zeer kleine fietspompen die je prima in de tas mee kunt nemen. Je kunt ook kiezen voor anti lek banden. Vooral handig als je geen zin hebt om banden te plakken.

Goede verlichting is absoluut noodzakelijk. Vooral in de herfst en wintermaanden als het vroeg donker is. In het donker fietsen zonder licht is levensgevaarlijk. Daarnaast heb je de kans om een boete te krijgen. Reservelampjes voor het geval dat zijn ook geen overbodige luxe.

Een stevig slot is ook aan te raden. Vooral nieuwe fietsen zijn gewild roofgoed. Het is daarnaast ook verstandig om een nieuwe fiets te verzekeren tegen diefstal. Eventueel een extra hangslot gebruiken voor extra veiligheid.

Kleding en sporten

Als het kind op de fiets naar school gaat is een goede (winddichte) jas aan te raden. Helaas regent het nogal vaak in Nederland. Daarom mag een regenpak ook zeker niet ontbreken. De schooltas is prima beschermt tegen regen in een vuilniszak. Vergeet ook de muts en handschoenen voor de koudere dagen niet. Eventueel zijn overschoenen ook een optie. Zo blijven schoenen/sokken gegarandeerd droog.
Voor het sporten is gymkleding nodig. Sportschoenen mogen niet aflaten op de vloer. Denk hierbij ook aan zowel een lange als korte broek. In de zomermaanden wordt er bij sommige scholen buiten gesport. Zowel binnen als buitenschoenen zijn aan te raden.

Checklist benodigdheden

Op de middelbare school gaat er veel veranderen. Veel spullen moeten nieuw (of tweedehands) aangeschaft worden. Welke spullen er allemaal nodig zijn lees je in de volgende checklist:

● Schooltas

De schooltas is één van de belangrijkste zaken. Een goede schooltas is niet te groot en niet te klein. De gemiddelde inhoud van een schooltas is tussen de 20 en 30 liter. Kinderen kijken voornamelijk naar het uiterlijk. Ouders vooral naar de praktische zaken. Een schooltas moet verstelbare en gewatteerde schouderbanden hebben. Zo worden rugklachten voorkomen.

Hoe groot de schooltas moet zijn is afhankelijk van het kind en de situatie op school. Op vele scholen zijn kluisjes aanwezig. Het is verstandig om de meest zware boeken op school te laten. Zo is de schooltas minder zwaar en hoeft de tas ook niet heel groot te zijn. Denk er wel aan dat gymkleding er nog wel bij in past mocht dat nodig zijn. Op sommige scholen is een laptop verplicht. Kijk daarom ook goed of de laptop wel in de tas past.

● Broodtrommel en drinkfles

Een broodtrommel en drinkfles zijn nodig om eten en drinken veilig en beschermd mee te nemen. Een tip: vul de drinkfles pas met water op school. Dit scheelt weer extra gewicht in de toch al zware schooltas.

● Schoolagenda

De schoolagenda wordt gebruikt om alle lessen en belangrijke informatie te noteren.

● Kaftpapier en etiketten

Kaftpapier is op vele scholen verplicht. Kaftpapier beschermt de boeken tegen vuil en beschadigingen. Kinderen gebruiken kaftpapier voornamelijk om hun boeken te personaliseren. Vergeet bij het kaftpapier de etiketten niet. Op de etiketten kan de naam van het boek geschreven worden.

● Etui

In een etui wordt alle schrijfgerei en andere zaken bij elkaar gehouden. Er zijn best veel spullen nodig. Koop dus niet een te kleine etui. Wat gaat er allemaal in de etui:

● Pennen (rood en blauw)
● Potloden (verschillende hardheden)
● Lijm/plakstift
● Typex (voor correcties)
● Liniaal/Geodriehoek
● Passer
● Schaar
● Puntenslijper
● Gum/Gom
● Markeerstiften
● Rekenmachine
● USB stick

Schriften, mappen en woordenboeken

Schriften en mappen worden gebruikt om aantekeningen te maken en om huiswerk te maken. De volgende schriften zijn aan te raden:

● A5 lijntjes schrift
● A4 lijntjes schrift
● A4 ruitjes schrift (voor wiskunde, natuur en scheikunde)

Ook is het mogelijk om alles bij te houden in een map in plaats van losse schriften. Bij het kiezen van map denk dan aan de volgende benodigdheden:

● Ringband map
● A4 lijntjes papier
● A4 ruitjes papier
● Tabbladen

Boeken die ouders zelf aan moeten schaffen zijn woordenboeken en een bosatlas. Hoewel deze boeken in praktijk weinig worden gebruikt. De meest gebruikte woordenboeken zijn:

● Nederlands Engels
● Nederlands Duits
● Nederlands Frans
● Engels Nederlands
● Duits Nederlands
● Frans Nederlands

Extra tip: koop schriften en papier in grote hoeveelheden. Dit scheelt behoorlijk in de prijs. Schriften en papier wat niet opkomt kunnen het volgende schooljaar weer gebruikt worden.

Checklist benodigdheden voor thuis

Ook thuis zullen er een aantal dingen veranderen. Kinderen maken voor het eerst kennis met veel huiswerk maken, proefwerken leren en studeren. Daarom is het belangrijk om thuis een goed ingerichte studieplek te hebben. Zo kan het kind in alle rust leren en huiswerk maken.
Wat daar enorm bij helpt zijn vaste tijden om te studeren. Spreek dit met je kind af. Structuur en regelmaat zorgen voor rust en betere concentratie. Neem van te voren alle studieboeken van je kind door. Zo weet je als ouder ook wat je kind te wachten staat.

Een goed bureau en bureaustoel

Een goed bureau met genoeg ruimte is aan te raden. Ook een goede ergonomische bureaustoel mag niet ontbreken. Kinderen zullen hier veel tijd mee doorbrengen. Wellicht ook voor hun vervolgstudies. Bespaar daarom niet op een bureaustoel. Een degelijke bureaustoel kan jarenlang mee en kan rugklachten voorkomen. Ook als er een paar uur gestudeerd moet worden moet de stoel nog lekker zitten.

Computer/laptop

Vele zaken worden digitaal gedaan (afhankelijk van de school). Werkstukken en verslagen maken, e-mails van/naar school, overleggen met klasgenoten, etc. Een goede laptop of computer is onmisbaar. Op sommige scholen is een laptop zelfs verplicht.

Voor standaard werkzaamheden zoals tekstverwerking of internetten is vrijwel elke laptop/computer geschikt. Toch is het in de praktijk lastig om de juiste computer of laptop te kiezen. Er wordt veel gebruik gemaakt van computertermen waar niet iedereen evenveel verstand van heeft.

Het belangrijkste is dat de computer of laptop een tijdje mee kan. De meest voorkomende klacht is dat de computer/laptop naar verloop van tijd erg traag wordt. Dit heeft voornamelijk te maken met het vollopen van de harde schijf. Maar ook met de vele programma’s die door de jaren heen geïnstalleerd worden.

Het advies is om altijd een computer of laptop aan te schaffen met een SSD aan boord. SSD staat voor Solid State Drive. Een SSD is een harde schijf welke werkt op basis van flashgeheugen. Ten opzichte van een traditionele harde schijf is een SSD zeer snel. Maar nog belangrijker, hij blijft ook snel.

Veel mensen denken dat de processor of het geheugen de snelheid van de computer/laptop bepaalt. Voor standaard schoolgebruik maakt de processor of het geheugen niet zoveel uit. De harde schijf is bijna altijd de gelimiteerde factor. Kies altijd voor een laptop met een SSD aan boord. Heb je al een computer in huis? Kijk dan of je de harde schijf kunt vervangen voor een SSD. Het verschil is duidelijk merkbaar.

Tekstverwerkingsprogramma’s

Een extra onderdeel wat bij de computer/laptop hoort zijn tekstverwerkingsprogramma’s. Met deze programma’s kunnen werkstukken, aantekeningen, verslagen en presentaties gemaakt worden. Het meest bekende pakket is Microsoft Office. Vrijwel alle scholen hebben een samenwerkingsverband met Microsoft.

Tegenwoordig worden vele programma’s in de cloud gebruikt. Dat betekent dat het programma niet meer op de computer staat maar via internet bereikbaar is. Zo kun je op elk apparaat wat toegang heeft tot het internet de bestanden openen. Het nadeel hiervan is dat je wel een internetverbinding moet hebben.

Microsoft heeft hiervoor een pakket gemaakt Office 365. Dit is een betaald pakket waar je elk jaar geld voor moet betalen. De kosten zijn tussen de 50-100 euro per jaar. Een tegenhanger van Office 365 is Google Docs en Google Drive. In Google Docs kun je documenten, presentaties en excel documenten maken. Helemaal gratis. De gemaakte documenten kun je vervolgens gratis opslaan in Google Drive. Het is wel verstandig om belangrijke documenten ook lokaal op de computer/usb stick op te slaan. Mocht er een internetstoring zijn kun je in ieder geval nog bij je documenten. Hoewel een internetstoring in de praktijk vrijwel niet voorkomt.

Printer

Op sommige scholen moeten werkstukken en andere zaken uitgeprint worden. Een printer is daarom altijd handig om te hebben. Niet alleen voor school maar ook voor andere zaken. Een printer hoeft helemaal niet duur te zijn. Voor vijftig euro heb je al een prima printer. Wees er wel bewust van dat een printer doorlopende kosten heeft. Inktpatronen zullen na verloop van tijd vervangen moeten worden. In verband met het uitdrogen van de inkt is het niet altijd verstandig om alvast veel inkt in te slaan.

De middelbare school in de praktijk

De middelbare school is voor zowel kinderen als ouders een grote stap. Zoals je hebt kunnen lezen in deze checklist zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Vooral een goede werkplek thuis en stevige fiets worden snel vergeten. De kosten kunnen hierbij wel snel oplopen.

Gelukkig betaalt de overheid het lesgeld. Ouders moeten rekening houden met ongeveer 500 euro aan bovengenoemde zaken. Komt daar een nieuwe fiets en laptop bij dan ga je al snel richting de 1500 euro. Een goede fiets en laptop gaan wel jaren mee. Deze kosten hoef je de komende jaren dan niet weer te maken.

Bron: https://nl.klezzer.com/blog/goed-voorbereid-naar-de-

VorigeDocentenpensioen in de lift
VolgendeNationale Onderwijsprijs naar Utrecht en Sneek
Reacties (2)
Gebruiker
Naam: Mariek van Os
15-4-2021

Message: Jaa zeker ! Die kun je vinden bij https://www.vanostassenenkoffers.nl !

Daar heb ik al mijn tassen vandaan ! Ben er onwijs blij mee elke keer op keer.

Gebruiker
Naam: Hoi!
8-4-2021

Message: Mijn dochter die gaat voor het eerst straks naar de middelbare school, heeft iemand nog wat aanraders waar een: Leuke, modieuze en goede tas te vinden is?

Laat een reactie achter