Koning Willem-Alexander heeft vandaag in Amsterdam het Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld, het eerste monument in Nederland waarop de namen staan van alle ruim 102.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Op NOS.nl en in de NOS app is nu een speciale online productie te zien, waarin de bezoeker in 360 graden door het monument kan bewegen. Een aantal aangrijpende verhalen achter de namen van slachtoffers worden uitgelicht in tekst en beeld.
Van boven gezien vormen vier Hebreeuwse letters in spiegelend staal samen het woord dat ‘in herinnering aan’ betekent. Wie het monument van architect Daniel Libeskind bezoekt, dwaalt door een labyrint van bakstenen muren die de stalen letters dragen. In de stenen staan de namen gegraveerd van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Zij hebben nooit een graf gekregen.
In de special navigeer je in 360 graden door een groot deel van het Holocaust Namenmonument. Achter elke steen met een naam gaat een levensverhaal schuil met een tragisch einde. Bekijk twintig van deze verhalen die zijn uitgelicht in tekst en beeld. (Vanwege de grote omvang van het monument is er in deze special voor gekozen een impressie te geven van een aantal delen ervan.)
De collectie ‘Persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’
Kijk op NOS.nl en in de NOS app ook naar de Collectie ‘Persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog’. De collectie bestaat uit:
• De bijzondere geschiedenis van twee verzetsvrouwen die iedere hun eigen verzetsgroep oprichtten: Jacoba van Tongeren en Heleen Kuipers-Rietberg (schuilnaam ‘tante Riek’).
• Rob Riphagen en Willeke Stadtman hadden beiden een vader die fout was in de oorlog. Tot op de dag van vandaag heeft dat invloed op hun leven.
• De speciale website over de invoering van de Jodenster. Die maatregel was de laatste stap voor de deportatie van de Joden.
• Het verhaal van zes overlevenden van de Holocaust, verteld door hun kleinkinderen.
• De kleindochter van nazi-commandant Albert Gemmeker van Westerbork. Zij gelooft niet dat haar grootvader onwetend was van het lot van de Joden die vanuit Westerbork op transport moesten, zoals hij zelf altijd heeft volgehouden.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst