Waar we vroeger na schooltijd met z’n alle buiten in de speeltuin aan het spelen waren. Is het op de dag van vandaag doodnormaal om een spelletje te spelen op de iPad of PlayStation. Een mobiele telefoon kreeg je met geluk wanneer je naar de middelbare school ging. Tegenwoordig lopen kinderen op de basisschool al rond met een mobieltje. Tijden veranderen. Hoewel er vaak met een nogal negatief beeld gekeken wordt naar het tijdperk van de beeldschermen. Is het ook een compleet nieuwe manier van ontwikkelen. Er zitten namelijk wel degelijk voordelen aan het gebruik van techniek en elektronica op jonge leeftijd. Wanneer je tegenwoordig handig bent met elektronica kun je het ver schoppen op carrière gebied. Ook op school komen (jonge) kinderen al steeds meer in aanraking met elektronica en techniek. Zo zijn er tegenwoordig iPad klassen en gaat vrijwel alles digitaal. De micro:bit is een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van programmeren en elektronica. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van de micro:bit.
Wat is een micro:bit
Heel simpel gezegd is een microbit een mini computertje met het formaat van een bankpasje. Deze mini computer bestaat o.a. uit 25 led lampjes en diverse sensoren. Met een micro:bit kun je kinderen leren programmeren. Daarnaast kunnen ze de mogelijkheden van elektronica ontdekken. De minicomputer is ontworpen op initiatief van de BBC en is onderdeel van de campagne ‘Make It Digital’. Met het apparaat kunnen kinderen vanaf 9 jaar al aan de slag met programmeren. In het jaar 2016 heeft de BBC aan alle scholieren in Engeland de micro:bit cadeau gedaan. We zien tegenwoordig ook in Nederland dat er op scholen steeds meer gebruik wordt gemaakt van de micro:bit.
Hoe is een micro:bit opgebouwd
Een micro:bit bestaat uit verschillende onderdelen:
- Aan de voorkant van de micro:bit zitten 2 knoppen. De A en de B knop. Deze kun je zelf programmeren om te doen wat jij wil.
- Onderin de micro:bit vind je een koperen rand. Deze kun je gebruiken om andere dingen aan te sluiten via kabels of clips.
- Verder vind je aan de voorkant 25 kleine led lampjes.
- Aan de achterkant van de micro:bit vind je de batterij aansluiting.
- Een USB aansluiting waar je bijvoorbeeld een laptop op kunt aansluiten.
- Een bluetooth antenne voor een draadloze verbinding.
- Een digitaal kompas.
- Een bewegingssensor om snelheid en beweging zoals bijvoorbeeld schudden mee te meten.
- Een resetknop om de micro:bit weer helemaal op 0 te zetten.
- En als laatste het hart van de micro:bit de microprocessor.
Om de micro:bit te kunnen programmeren moet je gebruik maken van een online programma. Zo kun je gebruik maken van programmeertalen zoals Javascript of Python. Je kunt de micro:bit dus zo instellen dat deze precies doet wat jij wil. Zo kun je er een leuk spelletje of een timer van maken of kun je hem gebruiken als stappenteller. Er zijn genoeg leuke ideeën te vinden online!
Voor wie is een micro:bit
Een micro:bit is speciaal ontwikkeld voor kinderen vanaf 9 jaar. Maar ook voor kinderen op het middelbaar onderwijs is de micro:bit een leuke manier van leren. De micro:bit kun je al kopen voor een bedrag vanaf €20,-. Dat maakt dat het apparaat laagdrempelig is in aanschaf, en dat ook in het onderwijs veel gebruik gemaakt kan worden van de micro:bit. Er zijn verschillende cursussen te vinden die op scholen aangeboden worden om meer te leren over programmeren met de micro:bit.
Waar kun je een micro:bit voor gebruiken in het onderwijs
Door de micro:bit in het onderwijs in te zetten kunnen kinderen al op jonge leeftijd meer leren over techniek en elektronica. Een sector waar momenteel de toekomst zit. Kinderen kunnen op speelse wijze leren programmeren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een visuele programma leeromgeving MakeCodeEditor. In dit programma kan vervolgens ook Javascript geprogrammeerd worden. Vervolgens kunnen kinderen de micro:bit instellen zoals zij dit zelf graag willen. Het is een leuke, interactieve manier van lesgeven. De micro:bit wordt ook ingezet om de digitale geletterdheid van kinderen te vergroten. Onder digitale geletterdheid verstaan we alle vaardigheden die je tegenwoordig nodig hebt om je in een digitale samenleving staande te kunnen houden. Hieronder kun je bijvoorbeeld verstaan het veilig kunnen gebruiken van internet, ICT basisvaardigheden én programmeren. Voor het onderdeel programmeren kan een micro:bit ingezet worden.
Een micro:bit is wederom een stapje verder in een digitale wereld. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren hoe ze zich kunnen redden in de wereld van de technologie. Een micro:bit is hier een leuke en speelse manier voor.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst