In Nederland kampen wij naast een tekort in vrijwel alle sectoren, ook met een flink tekort als het gaat om leraren in het speciaal onderwijs. Juist op deze plek hebben kinderen de aandacht en extra ondersteuning nodig om het maximale uit zichzelf te halen. Een lerarentekort in deze sector is daarom een serieus maatschappelijk probleem, dat op korte termijn opgelost moet worden om de schade voor een groot deel te beperken. Maar hoe komt het nu dat er een flink tekort is in Nederland en hoe kunnen wij dit met elkaar op een goede manier oplossen? In dit artikel lees je wat de oorzaak en wat de mogelijke oplossing is voor dit maatschappelijk probleem.
Hoe is het ontstaan?
De grootste boosdoener voor het ontstaan van een lerarentekort, ligt met name aan het imago van een lerarenschool. Mensen hebben geen zin om aan de Pabo te studeren, of om een NCOI opleiding te beginnen, omdat ze denken dat je alleen maar leert knutselen. Daarnaast wordt het werken op een school niet als een uitdagend beroep gezien. Andere oorzaken die worden genoemd, zijn dat leraren niet genoeg salaris krijgen en dat er teveel extra onbetaalde werkzaamheden bijkomen.
Mede door deze redenen is er op dit moment een flink lerarentekort, wat zich ook weer vertaalt naar een lerarentekort in het speciaal onderwijs. Dit omdat niet veel mensen zich specialiseren in het werken met deze kinderen.
Wat moet er gebeuren?
Om het lerarentekort op te lossen, neemt het kabinet een aantal maatregelen. Zo betalen nieuwe studenten die een lerarenopleiding willen volgen, de eerste twee jaar maar de helft van het collegegeld. Daarnaast wordt er geprobeerd om maatwerk te leveren, om de kwaliteit van elke toekomstige leraar optimaal te benutten. Ook kan je als zij-instromer een versneld traject doorlopen, zodat je al vrij snel kunt beginnen als leraar. Op deze manier probeert het kabinet de toestroom van nieuwe leraren te stimuleren en het probleem te verhelpen.
Beginnen aan een lerarenopleiding?
Ben je van plan om te beginnen aan een lerarenopleiding? Bekijk deze opleidingspagina, om te ontdekken of een lerarenopleiding iets voor jou is. Daarnaast kun je je online oriënteren door verschillende opleidingen te bekijken, welke opleiding het beste bij jou past en of de locatie qua reistijd te overzien is. Hierdoor kun je bijdrage aan een oplossing voor dit maatschappelijk probleem.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst