Het Montessori Lyceum Rotterdam biedt leerlingen vanaf nu de mogelijkheid om op school statiegeldflesjes en -blikjes in te leveren. De middelbare school heeft daarvoor een statiegeldmachine in gebruik genomen. Ook hebben de nabijgelegen supermarkten Albert Heijn en Dirk van den Broek in Blijdorp, 'doneerringen' voor statiegeldflesjes en -blikjes om hun vuilnisbakken geplaatst. Zo willen de school en de supermarkten samen de hoeveelheid zwerfafval langs de zogenoemde ‘snoeproute’ terugdringen. En bijdragen aan de inzameling van zoveel mogelijk statiegeldverpakkingen.
De eerste innamemachine op het Montessori Lyceum Rotterdam (RML) is gisteren officieel in gebruik genomen. “Op onze school en in de supermarkten kopen onze leerlingen elke dag blikjes en plastic flesjes. Wij vinden het belangrijk dat we het hen zo makkelijk mogelijk maken om hun statiegeld terug te krijgen. Via Tikkie Terug krijgen zij de 15 cent direct op hun rekening gestort”, vertelt conrector Ties Kragten van het Montessori Lyceum Rotterdam. “We maken hiermee onze 1.090 leerlingen op een laagdrempelige manier bewust van de grote waarde van afval. En ook, dat ze hiermee helpen om van afval weer nieuwe producten te maken.”
Wijkregisseur Jerry Vreden is ook enthousiast over het initiatief in Blijdorp. “Ik vind het geweldig dat het Montessori Lyceum en de supermarkten samenwerken om zwerfafval te verminderen. Ze maken het leerlingen met de innamemachine en de doneerringen nu supermakkelijk om hun statiegeldflesje of –blikje in te leveren. Ik verwacht veel van deze aanpak omdat het leerlingen bewust maakt dat recycling goed is voor het milieu. Want ook voor het inleveren van statiegeldflesjes en –blikjes geldt: jong geleerd is oud gedaan.”
De doneerringen om de vuilnisbakken bij supermarkten Albert Heijn (Bentinckplein) en Dirk van den Broek (Schepenstraat) zijn speciaal ontworpen ijzeren ringen van Stichting Nederland Schoon. Hier kunnen leerlingen en andere passanten hun statiegeldflesje of -blikje inzetten, zodat anderen ze kunnen inleveren. Vooral voor leerlingen is dit een prettige oplossing. Zij drinken hun flesje of blikje vaak meteen leeg, maar gaan niet opnieuw de supermarkt in om die in te leveren. Dankzij de doneerring belandt de statiegeldverpakking niet in de vuilnisbak op of straat. Leerlingen die hun statiegeld wel terug willen, kunnen nu dus hun flesje of blikje niet alleen in de supermarkt maar ook op school inleveren.
Algemeen directeur van het Afvalfonds Verpakkingen Hester Klein Lankhorst gelooft sterk in de samenwerking: “We zijn blij dat het Montessori Lyceum Rotterdam nu ook statiegeldflesjes en -blikjes inneemt. Want hoe meer innamepunten er zijn, hoe meer flesjes en blikjes we kunnen recyclen. Bijvoorbeeld om nieuwe verpakkingen van te maken. Ik hoop van harte dat andere scholen in Nederland snel zullen volgen. En ook gaan samenwerken met supermarkten. Zo werken we met zijn allen aan het voorkomen van zwerfafval bij scholen en langs hun snoeproutes. En scholieren leren nadenken over het nut van een circulaire economie, waarbij al ons afval worden gerecycled.”
Steeds meer innamepunten
De innamemachine op het Montessori Lyceum Rotterdam is een goede en welkome aanvulling op de al meer dan 28.000 innamepunten in Nederland, zoals bij supermarkten, tankstations langs de snelweg en NS-stations.
In de afgelopen maanden heeft Statiegeld Nederland het aantal innamepunten stelselmatig verder uitgebreid. Zo kunnen consumenten hun statiegeldflesjes en -blikjes nu ook inleveren bij verschillende scholen, attractieparken en tuincentra. Ook daar krijgen zij via Tikkie Terug het statiegeld direct op hun rekening gestort. Statiegeld Nederland is in gesprek met verschillende andere drukbezochte locaties in Nederland om te helpen het landelijk netwerk van innamelocaties verder te vergroten. Zo nemen we samen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en maken we het de consument zo makkelijk mogelijk. Drukbezochte locaties die ook een gratis innamemachine of donatiebakken willen plaatsen, kunnen contact opnemen met Statiegeld Nederland.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst