Kinderen die op jonge leeftijd lol krijgen in (meehelpen met) koken, lopen niet alleen minder kans op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar zijn ook mentaal stabieler. Bovendien ontwikkelen ze belangrijke sociale vaardigheden en leren ze beter rekenen en plannen. Het initiatief Méér Koken! – dat vandaag in aanwezigheid van Koningin Máxima is gestart – helpt basisscholen om koken, naast dans en muziek, aan hun leerlingen aan te bieden, zowel tijdens als na schooltijd.
Meer Koken! is een initiatief van de stichting Méér Muziek in de Klas, een stichting die zich inzet om ieder kind de kans te geven om kunst en cultuur te ontdekken. Kunst en cultuur zowel tijdens als naschool tijd hebben een positief effect hebben op de cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen, met name voor kinderen die opgroeien in gezinnen met een lage sociaal-economische status. Dat geldt zeker ook voor koken en eten.
Uit het vandaag verschenen onderzoek ‘Handig, blij, sociaal en cultureel bewust. Waarom koken met kinderen belangrijk is’ dat wetenschapsjournalist Mark Mieras in opdracht van de stichting deed, blijkt dat kinderen die jong in aanraking komen met voedselbereiding en rituelen rondom eten, sociaal en motorisch vaardiger zijn en ook een groter zelfsturend vermogen hebben wat het zelfvertrouwen ten goede komt. Daarnaast heeft het samen bereiden van eten en de tijd nemen om het te nuttigen, een zeer positief effect op de gezinsband.
Het naschoolse lesprogramma Méér Koken! wil samen met scholen, lokale partners en aanbieders van kooklessen een tegenwicht bieden aan deze ontwikkeling. Samen met bekende koks als chef en worstenmaker Samuel Levie, chef-kok René Bekker, tv-kok London Loy en Tiktok-kok Soraya Riem gingen kinderen in Amersfoort aan de slag in een kookworkshop ter lancering van Méér Koken! Ook was staatsecretaris Mariëlle Paul voor Funderend Onderwijs en Emancipatie aanwezig. Dit deden zij op dinsdag 12 november tijdens de landelijke werkconferentie 'Méér toegang tot kunst en cultuur' in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.
Bekijk het volledige onderzoek
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst