Om nog meer flesjes en blikjes te recyclen, moet het nog makkelijker worden om statiegeldverpakkingen in te leveren. Daarvoor zijn veel nieuwe locaties nodig. Ook op mbo's, hogescholen en universiteiten worden er veel flesjes en blikjes met statiegeld geconsumeerd. Om het voor studenten en medewerkers makkelijker te maken om het statiegeld terug te krijgen, biedt Statiegeld Nederland deze locaties kosteloos een inleverautomaat aan, inclusief installatie, onderhoud en een vergoeding. Met minder dan 1m2 ruimte en een stopcontact, kan er al een inleverautomaat geplaatst worden. Er zijn nog veel mbo's, hogescholen en universiteiten zonder statiegeldautomaten en daarom doet Statiegeld Nederland gericht een oproep aan deze groep om innamepunt te worden. Voor meer informatie zie www.statiegeldnederland.nl/innamepunt
Innamepunten op mbo's, hogescholen en universiteiten verhogen
Er zijn nog veel mbo's, hogescholen en universiteiten zonder statiegeldautomaten, terwijl er juist op deze plekken veel flesjes en blikjes met statiegeld worden geconsumeerd. Mariska Klandermans, Hoofd Facilitaire Dienst van ROC Mondriaan, merkt dat er behoefte was aan een punt waar statiegeldverpakkingen konden worden ingeleverd. “Wij hadden al een tijdje de donatiebakken staan. Naast dat hier veel ander afval in werd gegooid, merkten we dat er toch de behoefte was om het geld terug te krijgen. We zijn bezig met het gereedmaken van onze studenten voor de toekomst en vinden duurzaamheid belangrijk en dat maakte dat wij nu ook een inleverautomaat hebben. We merken dat de studenten de automaat goed weten te vinden en ze vinden het fijn dat ze hun geld terugkrijgen. Inmiddels zijn we met Statiegeld Nederland in gesprek om op meerdere locaties automaten te plaatsen.”
Minder dan 1m2 en een stopcontact nodig voor een inleverautomaat
Om een statiegeld innamepunt te worden, is minder dan 1m² ruimte en een stopcontact nodig. Statiegeld Nederland financiert de automaat, zorgt voor de kosteloze installatie en biedt een vergoeding aan de mbo's, hogescholen en universiteiten voor de geleverde service. Van de scholen wordt gevraagd om de volle zakken te verwisselen en de automaat schoon te houden. De volle zakken kunnen worden meegegeven aan de leverancier of drankengroothandel die de school belevert. Jeroen Hillen, Directeur Statiegeld Nederland vertelt, “We maken het zo gemakkelijk mogelijk om innamepunt te worden. Daarbij willen we jonge mensen stimuleren om flesjes en blikjes in te leveren en hen bewust maken van hun bijdrage aan meer recycling. Scholen kunnen hierin het goede voorbeeld geven door een inleverautomaat te plaatsen. Hiermee levert de school een directe bijdrage aan minder zwerfafval en meer circulariteit. Daarom hoop ik dat alle mbo's, hogescholen en universiteiten zich bij ons melden voor een automaat.”
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst