Van high-tech knuffelberen tot sterilisatie van medische instrumenten: de winnaars van de Raspberry Pi-competitie 2024
Tijdens de spetterende finaledag van de Raspberry Pi-competitie in de Rijtuigenloods te Amersfoort, wonnen vier scholenteams een podiumplek met uitvindingen die een bijdrage leveren om persoonlijke zorg te verbeteren. Een belangrijk thema, want er is niets persoonlijker dan je gezondheid, terwijl onze gezondheidszorg lang niet altijd zo persoonlijk is als zou kunnen. Deze jaarlijkse competitie voor scholen, georganiseerd door PA Consulting, is bedoeld om scholieren warm te maken voor een carrière in techniek, innovatie en IT. De teams worden uitgedaagd om met behulp van de kleine Raspberry Pi-computer een uitvinding te bedenken die een maatschappelijk vraagstuk oplost.
De meest creatieve oplossing werd gewonnen door team Wings of Agora uit Roermond, die een uitvinding hadden gedaan om ouderen te helpen meer water te drinken. De prijs voor de meest haalbare uitvinding ging naar The I-Team Max van het Griftland College te Soest. Zij ontwierpen een high-tech knuffelbeer die kinderen geruststelt voor een behandeling in het ziekenhuis. De meest impactvolle oplossing was verzonnen door The Experts van het Gomarus College te Groningen: een kostenefficiënte manier om medische hulpmiddelen te steriliseren, bijvoorbeeld in lage inkomenslanden. De allround AAA juryprijs ging ten slotte naar De T’s van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Zij verzonnen een oplossing om brandwonden te voorkomen bij het drinken van (te) hete dranken zoals thee.
“Ik kan alleen maar trots en enthousiast zijn over de Raspberry Pi-competitie”, aldus Ruud Brink, hoofd PA Nederland. “Terwijl ik rondliep op de innovatiemarkt, bedacht ik me dat wat ik al achttien jaar professioneel doe, ik hier in de praktijk terug zie. Dat maakt het voor mij des te duidelijker dat dit zoveel meer is dan een competitie. Het is een kans voor jongeren om te ontdekken, te experimenteren en te dromen over hoe technologie ons leven beter kan maken.”
Enthousiasme voor techniek
Tijdens een workshop, georganiseerd door Corporate Venture Builder David de Wilde van Zilveren Kruis, leerden de scholieren eerst alles over innoveren en hoe Zilveren Kruis dat dagelijks doet. De Wilde deelde zijn expertise met de finalisten over hoe ze ideeën en innovaties op grotere schaal kunnen uitbouwen, om echt een bijdrage te kunnen leveren aan een gezonde samenleving en een duurzaam zorgsysteem – een les die de scholieren hopelijk verder helpt in hun carrière!
Vervolgens werden de deelnemers geïnspireerd door een videoboodschap van voormalig minister en staatssecretaris en lid van de raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis Sander Dekker: "De uitdagingen in de zorg zijn enorm groot. Hoe gaan we met minder mensen en middelen méér en betere zorg leveren? Ik geloof dat het kan, met behulp van nieuwe en slimmere manieren van werken. Dat staat ook vandaag centraal. Dus ik nodig jullie allemaal uit: denk met ons mee. Hoe kan het met innovatie beter, anders, slimmer? Laat je ideeën de vrije loop. Juist die ideeën waarvan je denkt dat ze een beetje gek zijn, kunnen juist vernieuwend zijn!”
De winnaars werden gekozen door een negenkoppige jury, bestaande uit Anke Schlichting (NIBC), Thijs Kamperman (Enexis), Bianca Rouwenhorst (VWS), Chantal Gielen (UWV), Arnoud van Gemeren (iBestuur), Esmeralda Waterreus (Philips), Georgette Fijneman (Zilveren Kruis), Pim Masselink (PA) en Willem van Asperen (PA).
“Als jurylid voor de Raspberry Pi-competitie wil ik jongeren aanmoedigen om vanuit technisch en IT-perspectief bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken”, zegt jurylid Bianca Rouwenhorst, directeur informatiebeleid en CIO bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “De competitie biedt een unieke kans om te laten zien dat technologie een cruciale rol speelt in onze toekomst en ons helpt complexe uitdagingen op te lossen. Ook binnen de zorg ervaren we dit op dagelijkse basis. Met deze competitie bouwen we aan een generatie die als geen ander begrijpt dat technologie een krachtige hefboom is voor positieve verandering in de wereld. Het was fantastisch om te zien met welke ideeën de teams zijn gekomen.”
Vier hoofdprijzen
Teams hadden kans op winst in vier categorieën, met ieder als prijs een innovatietour door het innovation centre van Philips in Eindhoven. De winnende teams kunnen daarnaast deelnemen aan een teamactiviteit, terwijl de winnende scholen een geldprijs krijgen van 500 euro om te besteden aan 21st century skills in de klas.
De meest creatieve uitvinding was de ‘bekertjestelefoon’ van Wings of Agora (Wings Agora, Roermond). Deze combinatie van bekertjesmachine en ouderwetse draaitelefoon helpt ouderen met dementie om genoeg water te drinken. “Het team heeft heel goed gekeken naar de belevingswereld van de gebruikers, waardoor ik denk dat zij het heel vertrouwd zullen vinden”, aldus Arnoud van Gemeren.
De prijs voor de meest haalbare uitvinding ging naar The I-Team Max van het Griftland College in Soest. Het team ontwikkelde een knuffelbeer, die kinderen kunnen vasthouden terwijl ze in het ziekenhuis liggen. De beer spreekt vervolgens geruststellende teksten, om de spanning bij kinderen weg te nemen. “Deze uitvinding lost een heel duidelijk probleem in het ziekenhuis op voor kinderen”, zegt Esmeralda Waterreus. “En ik weet zeker dat als we morgen een paar goede programmeurs met jullie mee laten werken, we binnen enkele maanden de markt op kunnen!”
De meest impactvolle uitvinding was het sterilisatie-apparaat van The Experts, van het Gomarus College te Groningen. Deze oplossing helpt om op relatief goedkope wijze medische instrumenten te steriliseren en is met name ontwikkeld voor lage inkomenslanden. “Een heel waardevol apparaat voor wanneer je bijvoorbeeld in een tent staat te opereren en niet zomaar 20 verpleegkundigen hebt om je te helpen met sterilisatie”, zegt Bianca Rouwenhorst. “Jullie hebben voor innovatie gekozen die ook problemen buiten Nederland aanpakt, voor landen waar ze grotere problemen hebben dan hier. De impact die je daar maakt betreft meteen duizenden mensen. Deze uitvinding heeft echt potentie om werkelijkheid te worden.”
De AAA-juryprijs voor het team dat de meeste aanmoediging verdient, werd gewonnen door De T’s van het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zoals het drinken van een kop te hete thee. Dit feit was het uitgangspunt voor hun uitvinding: temperatuursensoren vertellen de gebruiker precies wanneer het veilig is om te genieten van een theetje. “Erg goed hoe jullie je hebben gericht op een concreet probleem voor een bepaalde doelgroep”, aldus Thijs Kamperman. “Bovendien ligt jullie focus op preventie: hoe voorkom je dat iemand in het ziekenhuis belandt? Goed gedaan!”
De Raspberry Pi-competitie is gericht op jongeren van 12 tot en met 19 jaar van vmbo-, havo-, vwo- en mbo-scholen die hands-on ervaring willen opdoen met programmeren en techniek. Meer informatie over de Raspberry Pi-competitie is beschikbaar op de website.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst