Jongeren met één schuld, raken snel dieper in de problemen

Als jongeren eenmaal in een schuld zijn beland, komen daar vaak snel nieuwe bij. Ruim een kwart van de jongeren (18-25 jaar) maakt op korte termijn een extra schuld, terwijl de oude nog niet altijd is afbetaald. Dat blijkt uit onderzoek van Pointer, dat navraag deed bij drie van de grootste gerechtsdeurwaarders in Nederland.

Onderzoeksprogramma Pointer (KRO-NCRV) vroeg incasso-en gerechtsdeurwaardersorganisaties GGN, Flanderijn en Syncasso hoe vaak de eerste schuld van een jongere leidt tot een stapeling van schulden. Gezamenlijk behandelen zij zo’n honderdduizend schuldendossiers van jongeren.

Uit de navraag blijkt dat ruim een kwart van de jongeren (28,6%) soms nog voordat de eerste schuld is afgelost, binnen twee jaar een extra schuld maakt. Bij schulden die ontstaan door het niet betalen van de zorgverzekering ligt dat percentage nog hoger. Voor bijna de helft van de jongeren (48,5%) betekenen betalingsproblemen rondom de zorgpremie het begin van een schuldenstapeling.

Zorgelijke cijfers

“Zorgelijke cijfers”, reageert Flanderijn-directeur Michel van Leeuwen op de bevindingen van Pointer. “Wanneer je schulden niet tijdig oplost kunnen die veel impact hebben op je latere toekomst. Denk aan het niet kunnen kopen van een huis maar ook aan stress en gezondheidsklachten.”

Ook GGN-directeur Arno Flanderijn is verontrust over de schuldenstapeling onder jongeren: “Dat de cijfers zo hoog zijn, is zorgelijk. Deze groep staat aan het begin van hun werkzame leven, zonder de juiste hulp is de financiële achterstand lastig in te lopen.”

Trek zo snel mogelijk aan de bel

De drie gerechtsdeurwaarders zien het aantal jongeren (18-25 jaar) met schulden al jaren stijgen. Volgens Syncasso-CEO Michaël Brouwer heeft dat een aantal oorzaken: “Veel jongeren hebben te maken met stijgende kosten van levensonderhoud, onzeker inkomen en soms gebrek aan financiële kennis. Daarnaast kunnen impulsaankopen en onvoldoende inzicht in hun financiële situatie ervoor zorgen dat ze in de problemen komen.”

Schaamte is volgens Michel van Leeuwen (Flanderijn) een belangrijke reden waarom stapeling van schulden veel voorkomt: “Jongeren schamen zich er vaak voor om over geldzorgen te praten. Dat moet beter bespreekbaar worden." Ook de verleidingen van Buy Now, Pay Later diensten spelen volgens hem een rol: “Door het gemak waarmee producten via methoden als Klarna en Riverty gekocht kunnen worden, werken jongeren met bestaande schulden zich verder in de problemen.”

Tot slot roept van Leeuwen jongeren met betalingsachterstanden op om zo snel mogelijk contact op te nemen met de schuldeiser of gerechtsdeurwaarderskantoor: “Vaak is een betalingsafspraak mogelijk of kun je geholpen worden richting passende hulp. Wanneer je dat niet doet is de kans groter dat er allerlei extra gerechtelijke en deurwaarderskosten bijkomen.”

Pointer, donderdag 12 september om 20:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

VorigeMensen met psychose vaak slachtoffer van geweld
VolgendeErop of eronder toont de druk én de dilemma’s in het onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter