Als leerkracht heb je vast wel eens te maken gehad met hoofdluis. Vooral bij jongere kinderen op de basisschool komt dit vaak voor. Na de zomervakantie is het belangrijk om ouders goed te informeren over het voorkomen en behandelen van hoofdluis. Hier lees je hoe je dat kunt aanpakken.
1. Voorlichting aan ouders na de vakantie
Na de zomervakantie is het verstandig om ouders direct te informeren over hoofdluis. Veel kinderen komen terug van vakantie, waar ze veel contact hebben met andere kinderen. Dit is een goed moment om ouders te informeren over het belang van regelmatige controles. Stel bijvoorbeeld een brief op waarin je uitlegt hoe ouders hun kinderen kunnen controleren op luizen.
2. Thuis en op school controleren
Om te voorkomen dat hoofdluis ongemerkt verspreidt, is het belangrijk dat ouders hun kinderen regelmatig controleren. Dit is niet alleen nodig tijdens het schooljaar, maar juist ook in de vakanties. Adviseer ouders om minstens één keer per week het haar van hun kind grondig te kammen. Zo kunnen luizen snel worden opgemerkt.
Als de kids weer terug naar school gaan is het controleren belangrijk. Je kunt dit aanmoedigen door op school luizencheckdagen te organiseren. Zo kunnen ouders bijvoorbeeld ingedeeld worden om af en toe langs te komen en de kinderen te checken.
3. Wat te doen bij een luizenbesmetting?
Wanneer een ouder meldt dat hun kind hoofdluis heeft, is snel handelen belangrijk. Het is handig om het discreet te bespreken met alle ouders, zodat iedereen op de hoogte is zonder dat de kinderen zich hoeven te schamen of hiermee gepest worden. Aan de hand van de volgende stappen kunnen ouders de luizen zo snel mogelijk behandelen:
Dagelijks kammen
Het haar van het besmette kind moet twee weken lang dagelijks gekamd worden met een speciale luizenkam. Dit is de beste manier om luizen te behandelen en moet dus echt grondig gedaan worden.
Sluit besmette spullen af
Het is verstandig om voorwerpen die in aanraking zijn gekomen met het haar, zoals kussenslopen en dekens, af te sluiten. Luizen overleven niet langer dan twee dagen zonder bloed. Zorg er dus voor dat deze spullen op z’n minst 48 uur in een afgesloten (vuilnis)zak zitten.
Gebruik hulpmiddelen
Als luizen ondanks dagelijks kammen niet verdwijnen, kunnen ouders een luizenshampoo of -lotion gebruiken. Het is belangrijk om daarnaast nog steeds dagelijks te kammen, aangezien luizenshampoo de hoofdluis uitroeit maar verspreiding van levende luizen niet tegengaat.
Een luisvrije leeromgeving
Als docent zit je natuurlijk niet te wachten op kriebelende beestjes in de klas. Door ouders goed te informeren en samen te werken, kunnen jullie de kans op hoofdluis in de klas minimaliseren. Zo voorkom je een uitbraak aan de start van het schooljaar!
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst