Ondanks de daling van het percentage kinderen in armoede van 7% in 2022 naar 4,7% in 2024 volgens het CPB, rapporteert het Jeugdfonds Sport & Cultuur een toename van 22% in het aantal aanvragen. Dit geldt voor de periode van januari tot en met juli 2024 vergeleken met dezelfde periode in 2022. Deze stijging komt door het toenemende aantal gezinnen dat de contributie voor de sport- en cultuurclub niet kan betalen en de groeiende bekendheid van het Jeugdfonds. Met de voorgenomen prijsstijgingen en geplande bezuinigingen vreest het fonds dat de kansenongelijkheid verder zal toenemen. Vandaag wordt de campagne ‘Gewoon mogelijk’ gelanceerd om ouders te informeren over de beschikbare financiële mogelijkheden om hun kinderen te laten deelnemen aan sport en cultuur.
Opvallend is de stijging in aanvragen voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 jaar. De teller staat tot en met juli 2024 op 6.669; dit is een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In oktober wordt samen met ABN AMRO een onderzoek gepubliceerd; de steekproef laat zien dat 30% van de ondervraagde ouders zich de deelname van hun kinderen aan sport- en culturele activiteiten niet kan veroorloven. Het Jeugdfonds vindt deze resultaten alarmerend. Daarnaast verwacht het fonds dat de voorgenomen belastingverhogingen en bezuinigingen het voor veel gezinnen nóg moeilijker zullen maken om deel te nemen aan sport en cultuur, zelfs met de geplande verbeteringen in armoedebestrijding en koopkracht.
Directeur Petra Bosman benadrukt de noodzaak om sport en cultuur toegankelijk te houden voor alle kinderen, ongeacht hun financiële situatie: “Hoewel er in de politieke plannen in woorden de nodige aandacht wordt besteed aan armoedebestrijding, participatie en het belang van sport en bewegen, moet dit uit de daden nog blijken. Het is ondenkbaar dat kinderen hierdoor worden uitgesloten. We moeten gezamenlijk zorgen voor structurele oplossingen, zodat elk kind kan meedoen.”
Meer dan alleen sport en cultuur
De campagne ‘Gewoon mogelijk’ start aan het begin van het nieuwe sport- en cultuurseizoen en is bedoeld om ouders te informeren over de financiële steun via het Jeugdfonds. Ook wordt de brede impact van sport en cultuur onder de aandacht gebracht door te laten zien dat deelname bijdraagt aan persoonlijke groei, het maken van vriendschappen en het vergroten van zelfvertrouwen.
Een moeder die gebruik heeft gemaakt van het fonds, deelt haar ervaring: "Sporten betekent alles voor mijn kinderen. Ze leren samenwerken, ontdekken hun talenten, bouwen aan hun zelfvertrouwen, maken nieuwe vrienden en ontwikkelen sociale vaardigheden."
Petra Bosman onderstreept het belang hiervan: “Wanneer kinderen en jongeren zich door meedoen aan sport en cultuur fysiek, mentaal, sociaal en creatief ontwikkelen, vergroten ze hun kansen om volwaardige leden van de samenleving te worden. Vroeg beginnen en langdurige deelname hebben een positieve invloed op hun ontwikkeling en helpen de kansenongelijkheid te verkleinen.”
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst