Nederlands techniektalent naar wereldkampioenschap

De 20-jarige mbo-student elektrotechniek, John Eggebeen uit het Zeeuwse ‘s-Gravenpolder, gaat volgende week in Frankrijk strijden voor de wereldtitel in zijn vakgebied. Als Nederlands kampioen mag de elektrotechnicus uitkomen op de 47e editie van de WorldSkills competitie, het wereldkampioenschap voor vaktalent, dat plaatsvindt van dinsdag 10 tot en met zondag 15 september in Lyon.

De jonge Zeeuw heeft in maart van dit jaar het Nederlands kampioenschap ‘elektrotechnicus gebouwen’ op zijn naam weten te zetten tijdens de tweedaagse finales van ‘Skills The Finals’ in de Bossche Brabanthallen. Daar heeft hij zich gemeten met acht mededingers, de beste Nederlandse mbo-studenten elektrotechniek. Door het Nederlands kampioenschap op zijn naam te zetten, heeft Eggebeen zich gekwalificeerd voor de internationale competitie in Frankrijk.

Beroepsbegeleidend leerwerktraject

Eggebeen volgt een mbo-techniekopleiding in een beroepsbegeleidend leerwerktraject (bbl) bij opleidingsbedrijf IW Zuid & Midden. Daar leert hij het vak van ‘technicus engineering elektrotechniek’ terwijl hij enkele dagen in de week praktijkervaring opdoet bij leerbedrijf TSG Industriële Automatisering in het Zeeuwse Kapelle. Daarnaast volgt hij zijn theoretische vakken bij het regionaal opleidingscentrum (roc) Scalda in Vlissingen.

De Nederlands kampioen heeft al even kunnen kennismaken met het internationale spelersveld dat in Lyon aantreedt. In voorbereiding op de kampioenschappen van World Skills mocht hij onder meer een week trainen met de Britse kampioen Daniel Knox op het Cardiff and Vale College in Zuid-Wales.

Eindbeoordeling

Tijdens de kampioenschappen worden deelnemers beoordeeld door een vakjury. Daarbij wordt gelet op verschillende aspecten van het werk. Veel gewicht wordt gegeven aan snelheid en zorgvuldigheid. Maar ook aspecten als werkorganisatie, communicatieve en interpersoonlijke vaardigheden, probleemoplossend vermogen en flexibiliteit worden door de jury meegewogen in de eindbeoordeling.

“De kampioenen die deze wedstrijden voortbrengen, laten goed zien hoeveel aandacht er tegenwoordig is voor de individuele student en diens persoonlijke ontwikkeling”, zegt IW Nederland-voorzitter Cor van den Heuvel. “Ze worden niet alleen opgeleid tot bekwame vakmensen, maar ook tot volwassenen die in de praktijk verantwoordelijkheid kunnen dragen.”

Vakwedstrijden

In Lyon strijden in totaal 1.500 deelnemers uit meer dan 65 landen en in 62 verschillende vakgebieden met elkaar. De Skills competities zijn vakwedstrijden voor studenten in verschillende vakgebieden van het beroepsonderwijs. WorldSkills 2024 wordt georganiseerd door WorldSkills International, een internationale organisatie die meer dan 90 lidstaten vertegenwoordigt en zich richt op het bevorderen van beroepsonderwijs voor jongeren.

De Nederlandse competities zijn in handen van WorldSkills Netherlands. De Nederlandse organisatie verzorgt de Skills Heroes wedstrijden voor het mbo en Skills Talents voor het vmbo. De wereldkampioenschappen worden elk jaar in een ander land gehouden. Voor de wereldkampioenschappen in het ‘Eurexpo Lyon’ is WorldSkills Lyon 2024 verantwoordelijk, een tijdelijk organisatiecomité.

VorigeFietsersbond maakt zich zorgen om onveilige routes naar school
VolgendeForse kritiek op zij-instroomtraject dat juist bedoeld is als wapen tegen lerarentekort
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter