Antwoorden op al je vragen over het heelal krijg je in de cursus sterrenkunde van Rob Walrecht

Hoe groot en hoe oud is het heelal?
Wat is een zwart gat? Wat zijn zwaartekrachtgolven?
Waarom is Pluto geen planeet meer?
Is er buitenaards leven?
Wat leert de Webb Telescoop ons?
Hoe is het zonnestelsel geworden tot wat we nu zien?
Hoe worden sterren geboren, leven en sterven ze?



Vanaf 11 september 2024 geeft Rob Walrecht zijn zeer uitgebreide cursus ‘Leer het heelal begrijpen’, voor particuliere geïnteresseerden én docenten PO en VO. Ook deze zevende editie (!) vindt plaats in Amersfoort, dat mooi centraal ligt in ons land.

Sterrenkunde is leuk!

De cursus is bedoeld voor iedereen die gewoon méér wil weten over de sterrenhemel, het zonnestelsel en het heelal in het algemeen. In corona-tijd vonden veel mensen een nieuwe hobby via deze cursus!

Bijzonder

Het is een erg bijzondere cursus, qua opzet en de inzet van hulpmiddelen en de meest uitgebreide die Rob geeft. Daarbij ligt steeds de nadruk op begrip, en niet zozeer op kennis (ofschoon de cursus doorspekt is van de feiten!); kennis kun je immers opzoeken, bijvoorbeeld in de drie cursusboeken. Begrip blijft echter beter hangen! En feiten altijd kun je altijd vinden in de drie cursusboeken, die hij zelf schreef, zodat de logica dus dezelfde is.

De opbouw is ongebruikelijk. Niet de klassieke opzet, met lessen over randzaken als de geschiedenis van de sterrenkunde, telescopen en satellieten, enz. Het gaat in deze cursus echt om de kern: de bewegingen aan de hemel (de hemelmechanica), het herkennen van sterrenbeelden en sterren, het begrijpen van de opbouw van het zonnestelsel en de processen die geleid hebben tot de planeten, sterren en sterrenstelsels die we nu zien. Zo gaan er bijvoorbeeld vier lessen over het zonnestelsel!

Ook wordt Robs planisfeer ingezet, nog altijd hét hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen. De cursisten krijgen feitelijk een training in het gebruik ervan, zodat ze zowel de sterren en sterrenbeelden leren herkennen, maar ook de ruimte om ons heen ‘in 3D’ leren zien. Dat gebeurt aan de hand van leuke vragen en opdrachten, verspreid over de eerste vier lessen.

Ten slotte geven twee befaamde hoogleraren sterrenkunde elk een speciale, extra les, wat het totaal aantal lessen dus op 12 brengt.

Informatie

De cursus wordt gegeven in Amersfoort en bestaat uit tien lessen op de woensdagavonden. Aansluitend zijn er op 4 en 11 december twee bijzondere lessen, verzorgd door prof.dr. Ed van den Heuvel en prof.dr. Henny Lamers.

De cursus kost € 215,00. Dat is inclusief het cursuspakket t.w.v. € 61,80, dat bestaat uit de drie cursusboeken van de serie Genieten van de sterrenkunde en de planisfeer.

Naar de website

VorigeGratis lespakket duurzaamheid papier en karton
VolgendeNationale Kraanwaterdag
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter