Maak van een frisdrankblikje een satelliet met een missie; dat is de opdracht van de CanSat-competitie die in september 2016 van start gaat. Tijdens het schooljaar 2016 - 2017 ontwerpen, bouwen, testen en lanceren scholierenteams een satelliet ter grootte van een frisdrankblikje en bedenken zelf een missie die hun satelliet zal uitvoeren. ESERO NL organiseert in opdracht van de Nederlandse ruimtevaartorganisatie NSO de CanSat competitie, die 10 jaar geleden door de TU Delft werd gestart in Nederland en inmiddels ook een Europese variant kent. Scholierenteams kunnen zich tot 31 oktober inschrijven.
De ingrediënten voor de competitie zijn een frisdrankblikje, een parachute en wat elektronica. De beste teams lanceren hun CanSat met een raket en laten deze veilig landen aan een parachute. De competitie is opgezet om scholieren enthousiast te maken om voor een technische opleiding te kiezen. Ruimtevaart is bij uitstek het vakgebied waar het multidisciplinaire karakter van wetenschap en techniek naar voren komt. Bovendien is ruimtevaart een aansprekend onderwerp dat ook bij niet-technisch opgeleide leerlingen enthousiasme kan opwekken.
Planning CanSat competitie
Tot en met 31 oktober kunnen studententeams zich inschrijven voor deze competitie. In maart volgt er een testdag met drones, waarna de geschikte satellieten in april 2017 de lucht ingaan tijdens het lanceerevenement. Kijk voor meer informatie over CanSat op de website www.ruimtevaartindeklas.nl.
ESERO NL
Het European Space Education Resource Office (ESERO) is een educatief project van ESA in samenwerking met NSO. ESERO heeft als doel wetenschap en techniek een plek te geven in de klas. Het project ondersteunt docenten in primair en secundair onderwijs op het gebied van onderwijs over de ruimtevaart. Dat doet ESERO NL door projecten op te zetten, lesmateriaal te ontwikkelen en conferenties te organiseren. Het project wordt uitgevoerd door NEMO Science Museum in Amsterdam.
Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst