Scholierenwedstrijd: Hoe maak je jouw schoolomgeving klimaatbestendig?
Klimaat voor Ruimte roept havo- en vwo-scholieren van Nederland op om mee te denken over oplossingen om Nederland klimaatbestendig te maken. De scholieren mogen deze ideeën zelf aanbieden tijdens Knooppunt Klimaat in Amersfoort. Bovendien zal een jury van gerenommeerde klimaatwetenschappers (o.a. Pavel Kabat en Pier Vellinga) een prijs uitreiken voor de scholieren met het beste idee.
Waarom klimaatbestendig?
Klimaatverandering in Nederland betekent: hetere zomers en meer extreme buien. Dit heeft diverse gevolgen voor mens, dier en milieu. Wanneer aanpassingen worden bedacht om hier mee om te gaan spreken we van adaptatie. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan huizen die bij hoog water kunnen drijven of tuinen op daken van flatgebouwen. Deze adaptatie is een van de thema’s waarmee het programma Klimaat voor Ruimte zich intensief heeft bezig gehouden in de afgelopen jaren. Uw leerlingen hebben hier wellicht hele creatieve ideeën voor!
Programma
9.15
Ontvangst en registratie
10.00
Presentaties door o.a. klimaatwetenschappers Pier Vellinga, Pavel Kabat, president KNAW Robbert Dijkgraaf met om 10.25 Aanbieding scholierendossier
12.00
Lunch
Scholierenpresentaties
Jury beoordeling
12.50
Bekendmaking winnaar Scholierenwedstrijd
13.00
Workshopronde 1: Kleien met Klimaat of Vragenuurtje Klimaatwetenschappers
14.00
Einde scholierenprogramma
Het programma van Knooppunt Klimaat loopt door tot 22.00 uur. Scholieren zijn welkom om te blijven, maar er is na 14.00 uur geen speciaal programma voor scholieren.
De opdracht voor de leerlingen
- Trek een denkbeeldige lijn om de school met een diameter van 10 kilometer.
- Wat zijn de belangrijkste gevolgen van klimaatverandering binnen deze cirkel?
- Maak de gevolgen zichtbaar in een kaart.
- Bedenk nieuwe, handige, slimme, innovatieve oplossingen voor deze problemen.
- Beschrijf of visualiseer deze oplossingen met schetsen, collages, maquettes, kaarten, filmpjes, etc. Je mag ook een geschreven inzending insturen van maximaal acht A4tjes.
Planning
nu schrijf u hier vrijblijvend in en ontvang een reminder als de volledige instructies in augustus online staan
2 oktober deadline inzenden samenvatting van 1 A4 van de door de leerlingen bedachte oplossing
16 oktober bekendmaking genomineerden (er kunnen maximaal 10 scholen mee doen)
13 november deadline inzending. Genomineerde scholen sturen hun oplossing digitaal toe zodat dit verwerkt kan worden in een boekje dat wordt aangeboden.
1 december Knooppunt Klimaat. Genomineerden bieden gezamenlijk het boekje met oplossingen aan en presenteren hun oplossing in een stand. De leerlingen met het beste idee ontvangen een speciale prijs
Aanmelden
U kunt nu uw interesse kenbaar maken via het aanmeldformulier. Dit is vrijblijvend, maar zorgt er voor dat u automatisch op de hoogte wordt gehouden. Vanaf eind augustus ontvangt u instructies voor de leerlingen en de inzendings-procedure. Ook zal er dan een inspirerend filmpje voor de leerlingen online staan.
Dit project is ontwikkeld door Klimaat voor Ruimte & Globe
Twitter ClimateNL
Facebook ClimateNL
Facebook Globe
Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst