1 oktober start de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. In oktober ontdek je gisteren om vandaag te begrijpen. Ook in Zuid-Holland organiseren diverse culturele instellingen activiteiten rondom het actuele thema van dit jaar: Opstand. Een greep uit het programma.
Vergissing van Troelstra in Tweede Kamer
Tegenwoordig mag iedereen vanaf 18 jaar stemmen, maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Er is een vurige strijd aan voorafgegaan. De Universiteit Leiden verzorgt tijdens Museumnacht pop-up colleges in de Tweede Kamer met als onderwerp: De vergissing van Troelstra. Waarom lukte het niet in Nederland ook een revolutie te ontketenen? En waarom wilde Pieter Jelles Troelstra een revolutie? Hoor erover van een hoogleraar van de Universiteit Leiden.
Tweede Kamer der Staten Generaal Den Haag, 6 oktober 20.30-21.00 uur.
maandvandegeschiedenis.nl/troelstra
Maarten van Rossem over de Opstand
Maarten van Rossem is historicus, politicoloog, presentator, schrijver en voormalig hoogleraar. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en politiek van de Verenigde Staten en houdt regelmatig lezingen met betrekking tot een (al dan niet actueel) maatschappelijk thema. In het kader van de Maand van de Geschiedenis verzorgt Maarten van Rossem in Bibliotheek De Lier een vlammend college over de Opstand.
Bibliotheek De Lier, 18 oktober, 20.00-22.00 uur.
maandvandegeschiedenis.nl/maartenvanrossem
Avond van de (Dordtse) Geschiedenis
Na het grote succes van vorig jaar organiseren museum Het Hof van Nederland en het Regionaal Archief Dordrecht de tweede editie van de Avond van de (Dordtse) Geschiedenis. Op een unieke locatie, in en rond het gebouw waar in 1572 daadwerkelijk een van de belangrijkste daden van verzet in de vaderlandse geschiedenis plaatsvond. Tijdens de 80-jarige oorlog vond hier de Eerste Vrije Statenvergadering plaats. Een cruciale gebeurtenis, waarbij 12 steden de kant van Willem van Oranje kozen in de opstand tegen de Spanjaarden en bovendien de wens tot vrijheid van godsdienst werd opgetekend (iets dat in Europa ongekend was in die tijd).
Samen met theatergezelschap Stadsavonturen wordt deze gebeurtenis tot leven gebracht.
Het Hof van Nederland en het Regionaal Archief Dordrecht, 27 oktober, 19.30-22.30 uur.
maandvandegeschiedenis.nl/dordtsegeschiedenis
Plakkaat van Verlatinge
In het Plakkaat van Verlatinge uit 1581 wordt koning Filips II niet langer erkend als heer der Nederlanden. De Staten-Generaal bekrachtigen met het Plakkaat de afzetting van hun vorst. En ze proberen deze afzetting te rechtvaardigen. Sommigen noemen het Plakkaat de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland, de markering van de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Het Nationaal Archief organiseert in de Maand van de Geschiedenis speciale Plakkaat van Verlatinge-rondleiding.
Het Nationaal Archief Den Haag, 6-27 oktober 13.00-14.00 uur.
maandvandegeschiedenis.nl/plakkaat
De complete agenda is te bekijken op: maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op provincie in de linkermarge voor het complete provinciale aanbod.
Organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2018 voor de zevende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar vijftiende editie beleeft. De Nacht van de Geschiedenis wordt georganiseerd door het Rijksmuseum. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. Samen met meer dan 40 partnerorganisaties en meer dan 1000 culturele instellingen, waaronder boekhandels en bibliotheken, brengt de Maand van de Geschiedenis elk jaar in oktober geschiedenis dichterbij dan ooit.
Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst