Geld lenen voor een opleiding doe je niet zomaar. Voordat je het weet ben je jaren na het afronden van je studie nog steeds bezig met terugbetalen. Zonde, je zuurverdiende centen kun je namelijk veel beter besteden. Pak die lening voor een studie of opleiding dan ook direct goed aan.
Geld lenen voor een studie niet altijd nodig
Toegeven, een studie of opleiding volgen is niet goedkoop. Toch heb je hier niet altijd een lening voor nodig. Met je bijbaan en financiële ondersteuning van je ouders is het soms mogelijk om het zonder lening te doen.
Wanneer je echter maandelijks geld tekort komt of wanneer je moeite hebt om de jaarlijkse studiekosten te betalen, dan is geld lenen voor een opleiding een goed alternatief.
Eerst het DUO proberen
Geld lenen voor een opleiding tegen een minimale rente, dat is natuurlijk je eerste keuze. Probeer daarom eerst geld van het DUO los te krijgen. Een lening maakt onderdeel uit van de studiefinanciering. Het rentepercentage bij DUO bedroeg tot en met eind 2012 4,17%. Vanaf 2018 tot en met 2022 bedraagt dit 0%.
Helaas is geld lenen voor een opleiding via DUO niet altijd een optie. Bijvoorbeeld vanwege de leeftijd of het type opleiding. Of omdat je via het werk een opleiding volgt en de werkgever deze niet vergoedt.
Het levenlanglerenkrediet
Sinds 2017 is er het levenlanglerenkrediet. Iedereen die tot de leeftijd van 55 jaar geen recht heeft op financiering kan deze kredietvorm bij DUO aanvragen. Hierbij is het mogelijk om jaarlijks tot vijf keer het bedrag aan lesgeld te lenen. Let op: niet alle opleidingen vallen onder deze regeling.
Bestedingslimiet op de creditcard
Voor bezitters van een creditcard is het ook mogelijk om gebruik te maken van de bestedingslimiet. Handig om de studieboeken mee te betalen. Houd in dit geval wel rekening met hogere kosten: een creditcard is niet de allergoedkoopste methode van geld lenen.
Geld lenen voor een opleiding: persoonlijke lening
Mensen die niet in aan werking komen voor een DUO geldlening kunnen altijd nog een persoonlijke lening afsluiten. Voordeel van een persoonlijke lening is dat deze van alle particuliere leenvormen de laagste rente heeft. Daarnaast kan deze lening perfect afgestemd worden op het leendoel.
Nog een voordeel van de persoonlijke lening: het is mogelijk om meer te lenen, dus buiten de opleiding om. Denk hierbij aan een bedrag voor de opleiding of een extra bedrag voor aanschaf van een auto of voor inrichting van de woning.
Vaste rente en looptijd
Bij de persoonlijke lening betaal je een vaste rente tegen een vaste looptijd. Dat is prettig want zo weet je vooraf waar je aan toe bent. Je bent vanaf het begin bezig met afbetalen en niet pas na het voltooien van de opleiding. Dit heeft als voordeel dat je het geld dat je met een bijbaan verdient direct op de lening aflost. Zo dalen de maandelijkse kosten.
Ook prettig: bij een persoonlijke lening mag je boetevrij extra aflossen. Bovendien zit je bij een persoonlijke lening nauwelijks aan leeftijd gebonden. Of je nu 25 of 55 bent: je kunt altijd geld lenen voor een opleiding.
De rentes vergelijken
Om geld lenen voor een opleiding zo goedkoop mogelijk te houden is het belangrijk om de rentes goed met elkaar te vergelijken. Er zijn namelijk verschillende aanbieders maar ook wisselende leenvormen. De persoonlijke lening is de meest populaire leenvorm, hierna volgt het doorlopend krediet.
Bij Becam heb je de mogelijkheid om voor een goedkope persoonlijke lening te gaan, simpelweg omdat je in één handeling meerdere offertes aanvraagt. Goed vergelijken loont, al helemaal in een sterk concurrerende markt.
Een opleiding is een investering voor de toekomst
Ga niet zomaar voor de eerste de beste opleiding: dit is een investering voor de toekomst. Daarom is het belangrijk dat je over 10 of 20 jaar nog steeds iets aan de opleiding hebt. Je bent namelijk wat jaren bezig met het aflossen van de opleiding. Het zou natuurlijk zonde zijn dat je een opleiding aflost waar je achteraf helemaal niets aan hebt.
Kijk ook even goed naar de looptijd. Hoe langer de looptijd hoe lager de maandelijkse kosten. Bij een langere looptijd betaal je de eindstreep wel meer terug. Ga daarom altijd voor een zo kort mogelijke looptijd, in ieder geval een looptijd die bij jouw huidige en toekomstige situatie past.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst