Hoe maak je een betere website voor scholen?

De meeste basisscholen en middelbare scholen onderhouden eigen web portalen om online te communiceren met leerlingen. Deze vorm van communicatie is een snelle manier van informatie uitwisseling. Voor gebruikers zijn deze systemen vaak snel te begrijpen en te gebruiken. Maar, dat gebruikersgemak is niet vanzelfsprekend. Zo’n mooi resultaat kost veel moeite en tijd. Vanuit het perspectief van de web developer is het bouwen van een dergelijke website namelijk een grote uitdaging. Er valt ontzettend veel te overwegen. Denk maar eens aan alle behoeften van docenten, leerlingen en administratief personeel. Waar bijvoorbeeld een bedrijfswebsite simpel van aard is. Denk aan de klant en het bedrijf. Heb je bij een school te maken met verschillende gebruikersgroepen met individuele behoeften. Laten we dus eens goed bekijken wat je moet overwegen tijdens het maken van website voor een school.

Merkconsistentie op alle platformen
Wanneer je een website voor een school maakt, zorg er dan voor dat deze de identiteit van de school goed vertegenwoordigt. Je moet een school zien als een merk. Het is wellicht niet zo commercieel als een bedrijf, maar een school heeft wel degelijk een eigen identiteit om uit te dragen. Een site is vaak het eerste dat nieuwe leerlingen, alumni en eventuele ouders te zien krijgen. Zorg er dus voor dat overal dezelfde logo’s van de school getoond worden. Geef dit vooral als richtlijnen aan de web developers mee, maar vergeet ook niet de docenten die bijvoorbeeld een gratis website maken bij platformen als JouwWeb of Wix. Zo behoud je beter de uniforme identiteit van de school.

Maak goed gebruik van de PDF download mogelijkheden
Het mooie aan een website is dat men er allerlei bestanden kan delen. Dit is wellicht één van de meest cruciale elementen van een educatieve site. Dat klinkt logisch en vooral vanzelfsprekend. Maar lang niet iedere docent maakt er op de juiste manier gebruik van. Een gedrukt boekje, bestaat uit hoofdstukken en vertaalt zich daarom vaak niet makkelijk naar een website. Het is voor zowel de docent als leerling dus helemaal niet handig om meerdere pagina’s aan te maken op een site. Je verliest al snel het overzicht. Daarnaast kan de leerling helemaal geen aantekeningen op de site maken. Op een gedownload PDF bestand kan dat echter wel heel makkelijk. Probeer daarom leerstof vooral in PDF vorm aan te bieden wat ook door de leerling zelf uitgeprint kan worden.

Maak een overzichtelijke lay-out met een duidelijke navigatiestructuur
Het begin van deze eeuw is duidelijk het tijdperk van content productie. Denk eens aan de immense hoeveelheid afbeeldingen, video’s en teksten die iedere seconden op het internet gepubliceerd worden. We hebben een overvloed aan informatie. Maar iedereen die iets wilt leren zal eerst de juiste informatie moeten vinden. Dat is tegenwoordig niet makkelijk. Tijdens de ontwikkeling van de website moet je hier rekening mee houden. Denk aan een gestructureerde lay-out met doelgerichte inhoud, en voorkom afleidende zaken. Het kan geen kwaad om een ervaren UX (User Experience) designer eens een kijkje te laten nemen. Een school site wordt immers bijna dagelijks door honderden leerlingen gebruikt. Betere gebruikerservaringen kunnen voor een wereld van verandering zorgen.

Bouw een effectieve zoekmachine
'Gooi gewoon een zoekfunctie op je website en je bent klaar’’. Was het maar zo simpel. Google besteedt jaarlijks miljoenen aan het optimaliseren van hun zoekmachine. Zo zorgt de mega zoekmachine ervoor dat jij binnen seconden de beste antwoorden hebt gevonden. De zoekfunctie op de gemiddelde website is lang niet zo krachtig en doelgericht. Docenten moeten daardoor online leerstof goed filteren en voorzien van relevante zoekwoorden om door de leerlingen gevonden te worden. Stel hier heldere richtlijnen voor op zodat een zoekopdracht niet to meer zoekopdrachten leidt maar tot antwoorden.

Conclusie
De trend van websites en webapplicaties is in beweging! In dit gedigitaliseerde tijdperk lijkt veel vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Hou altijd het gebruiksgemak in de gaten. Dat doe je door flink te testen. De boodschap aan web developers en stakeholders die zich bezighouden met school websites is om vooral te focussen op het daadwerkelijk gebruik. Werkt de zoekfunctie goed en is de juiste informatie snel te vinden? Zo niet dan is er direct werk aan de winkel.

VorigeTot zeker 8 februari onderwijs op afstand
VolgendeVijftig organisaties roepen kabinet op te zoeken naar alternatieven voor schoolsluiting
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter