Ontslag op staande voet: wat moet je doen in deze situatie?

Een situatie waar je niet in terecht wil komen, is als jouw werkgever je ontslaat op staande voet. In dat geval wordt per direct jouw arbeidsovereenkomst stopgezet. Wat moet je eigenlijk doen als jou dit overkomt? In de onderstaande blog vertellen we je meer over wat je moet doen als jouw werkgever je op staande voet ontslaat.

Wat is ontslag op staande voet en wanneer mag een werkgever dit doen?

Ontslag op staande voet is als je per direct wordt ontslagen door je werkgever. Je hebt vanaf dat moment geen arbeidsovereenkomst meer, en alle gevolgen die daarbij komen kijken. Zo heb je bijvoorbeeld ook vanaf dit moment meteen geen recht meer op salaris. Ook heb je bij een ontslag op staande voet geen recht op een WW-uitkering.

Alleen om bepaalde geldige redenen mag een werkgever je ontslaan op staande voet. Dit moet de werkgever ook nog eens kunnen bewijzen en ook meteen aan jou vertellen. Een reden dat een werkgever de werknemer op staande voet kan ontslaan, is bijvoorbeeld diefstal.

Wat moet je doen als je op staande voet ontslagen wordt?

Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je op staande voet wordt ontslagen. De kans is dan ook groot dat je het niet eens bent met dit besluit. Je wil natuurlijk nog wel gewoon je werk behouden en dus ook het salaris. Als dit eens wegvalt, kan dit zorgen voor veel onrust.

Als je wordt ontslagen op staande voet, is het belangrijk dat je dan ook meteen benoemt dat je het hier niet mee eens bent. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een brief. Ook is het enorm belangrijk dat je ervoor zorgt dat je snel juridische hulp inschakelt van ontslagjuristen Nederland. Zij kunnen jou namelijk verder op weg helpen en vertellen wat je moet doen in deze situatie. Ook zijn zij nu de bemiddelaar tussen jou en de werkgever.

Bovendien vertellen de ontslagjuristen jou ook dat je nooit direct iets moet ondertekenen van de werkgever als je op staande voet bent ontslagen. Hier kunnen namelijk voorwaarden in staan die voor jou niet zo gunstig kunnen uitpakken. Ook zal de rechter het ontslag moeten beoordelen. En als blijkt dat het ontslag op staande voet onterecht is, kan het ontslag opgeheven worden en kun je alsnog recht hebben op een uitkering.

Er zitten dus veel voorwaarden en regels verbonden aan een ontslag op staande voet. Het is belangrijk dat je je hier goed in verdiept en dat je de juiste juridische hulp inschakelt, want zij kunnen jou verder helpen in dit proces en hebben het beste met jou voor.

VorigeSchermstrijd onderzoekt de impact van telefoonverslaving op jongeren
VolgendeSkills The Finals maart 2025
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter