OBA: Help! Een verrassing! meest favoriete boek van het jaar

Het was een goed jaar voor de Amsterdamse bibliotheken. Op 8 februari vierde de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) haar 105-jarig bestaan, en OBA-directeur Martin Berendse werd onderscheiden met een Andreaspenning. In april presenteerde de gemeente Amsterdam haar allereerste Beleidsvisie Bibliotheken, waarmee een solide basis werd gelegd voor de bibliotheekactiviteiten in de komende jaren.

In 2024 bezochten ruim 4 miljoen Amsterdammers een van de 29 vestigingen van de OBA, een stijging van 13% ten opzichte van 2023. De grens van 4 miljoen bezoekers werd voor het eerst sinds de coronaperiode weer gepasseerd. Naast de hoofdvestiging aan het Oosterdok (1,65 miljoen bezoekers) waren de vestigingen in De Hallen, Javaplein, Reigersbos en Diemen het populairst bij buurtbezoekers. De OBA-vestigingen Ganzenhoef en Linnaeusstraat werden gemoderniseerd en uitgebreid. Tegelijkertijd openden nieuwe OBA Next Labs in Slotermeer (Casa Sofia) en op Zeeburgereiland (Sluisbuurt). Ook werden plannen concreet voor een nieuwe bibliotheek op IJburg en het OBA Next Lab Kraaiennest. Het aantal leden steeg met ruim 23% naar 173.000.

Het meest geleende boek was Help! Een verrassing! van Miriam Bos. Er werden bijna 5.900 activiteiten georganiseerd: van voorleesdagen, exposities, taalcafés en inloopspreekuren tot workshops en theatervoorstellingen. Daarvan werden 1.400 activiteiten met en door de buurt georganiseerd. De bibliotheek is een plek voor, maar vooral van Amsterdammers. Samen met de OBA initiëren bewoners steeds vaker activiteiten passend bij de buurt.

Populairste boeken en best bezochte activiteiten

Het prentenboek Help! Een verrassing! van Miriam Bos was het meest populaire boek in 2024. Bij volwassenen was, net als in 2022, Ik ga leven van Lale Gül het meest uitgeleend, gevolgd door Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje. In totaal werden 5.900 activiteiten georganiseerd. 1.400 activiteiten werden met en door de buurt georganiseerd. De best bezochte activiteiten in de OBA waren het OBA Helpt Digitaal Spreekuur (7.200 bezoekers), het Taalcafé (5.000 bezoekers) en de Meeleesclub (2.100 bezoekers). Ook de activiteiten in de Maakplaatsen, de kennismakingsbezoeken van schoolklassen en de huiswerkbegeleiding bleven in 2024 populair. Programma’s als De Kiesmannen (met twee snel uitverkochte edities in de theaterzaal) en de samenwerking met in-huisspartner de Amsterdamse Spinozakring, tijdens de openingsweek van Amsterdam 750, trokken een breed en divers publiek.

Een ander hoogtepunt was de maandelijkse reeks Cinema Literair, waarin uiteenlopende experts de filosofische en literaire lagen van geselecteerde films belichtten. In november werd het jongere zusje van Cinema Literair geïntroduceerd: De Boekenbios. Een programma voor kinderen waarin verfilmingen van bekende jeugdboeken werden vertoond. Interactieve nabesprekingen en creatieve activiteiten zorgden ervoor dat ook jongere bezoekers spelenderwijs kennismaakten met literatuur en film.

VorigeOntslag in het onderwijs: dit moet je weten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter