In oktober vindt voor de eenentwintigste keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema Echt nep inspireert honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om uiteenlopende activiteiten te organiseren: van pubquiz tot stadswandeling en van kinderprogramma tot tentoonstelling.
Echt nep
In 2024 is het jaarthema van de Maand van de Geschiedenis Echt nep. Hoe weet je nog wat echt is, in een wereld van nepnieuws, complottheorieën, misleiding en manipulatie? Wie heeft de waarheid in pacht? Daarom gaan we in oktober op zoek naar het schemergebied tussen feit en fictie, echt en nep.
Dat doen we met allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen door het hele land. Uiteenlopende onderwerpen en historische figuren komen daarbij aan bod, zoals fabels rond de eerste trein, militaire misleiding, de boekenkisten van Hugo de Groot en de filosofie van René Descartes.
Ga in Rijksmuseum De Gevangenpoort op zoek naar complottheorieën en nepnieuws rondom de dood van de gebroeders De Witt, of onderzoek met Tresoar en Historisch Centrum Leeuwarden de echtheid van het Oera Linda boek. Samen met het HDC en de VU duik je in het leven van Petrus Dathenus: was hij nu wel of niet de schrijver van ons volkslied? En in het Hemlab kunnen kinderen in een workshop op zoek naar verborgen suikers in frisdrank.
Vanaf 2 september zijn de honderden activiteiten in de online agenda terug te vinden op www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.
Hans Schnitzler schrijft het Maand van de Geschiedenis-essay
Naarmate we meer van onze menselijke vermogens gaan uitbesteden aan machines wordt de vraag naar ons mens-zijn steeds relevanter. Wat maakt, in tijden van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering, het menselijk bestaan tot een menswaardig bestaan? Die vraag stelt filosoof, schrijver en columnist Hans Schnitzler centraal in De mens, de machine en de therapeut.
Om te begrijpen wat we nu zijn, moeten we onderzoeken hoe we zo geworden zijn. Daartoe nodigt Schnitzler de lezer uit om, samen met hem, in technotherapie te gaan en te graven in ons verleden.
Het essay is in oktober verkrijgbaar bij de boekhandel voor €6,99.
Uitzendingen van OVT in het teken van de Maand van de Geschiedenis
Traditiegetrouw opent de Maand op officieel met de live-uitzending van radioprogramma OVT vanuit het Nederlands Openluchtmuseum. Te gast is dan o.a. essayist van dit jaar Hans Schnitzler. Gedurende de Maand zal OVT iedere zondag vanuit een andere locatie uitzenden, passend bij het thema Echt nep. Op zondag 27 oktober staat de laatste uitzending van de Maand in het teken van de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs.
OVT is iedere zondag te beluisteren op NPO Radio 1 van 10.00 tot 12.00 uur.
Geschiedenisschrijver in de les
De Schrijverscentrale en de Maand van de Geschiedenis slaan de handen ineen om bezoeken te stimuleren van geschiedenisschrijvers in het voortgezet onderwijs. Door het jaar heen, en vooral tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober, bezoeken schrijvers klassen door het hele land om met leerlingen in gesprek te gaan over de geschiedenisboeken die ze hebben geschreven.
Wil je meer informatie hierover? Kijk dan op de website van de Schrijverscentrale.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst