Tips om het perfecte schoolreisje te organiseren

Heb jij de taak op je gekregen om het schoolreisje te organiseren? Het is een behoorlijke klus en er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel helpen we je (letterlijk) op weg, want we geven je handige tips voor het organiseren van de reis en het goed laten verlopen van de dag zelf.

1. Bus huren

Een van de belangrijkste zaken bij het organiseren van een schoolreisje is het vervoer. De meest voor de hand liggende optie is een bus huren voor schoolreisje, dan heeft iedereen een zitplaats en kun je goed overzicht houden. Zorg ervoor dat je ruim op tijd een bus reserveert, want vooral in de drukke periodes kan het lastig zijn om nog iets te vinden. Kies voor een betrouwbaar busbedrijf met ervaren chauffeurs. Let er ook op dat de bus voldoende zitplaatsen heeft voor alle leerlingen en begeleiders en controleer of er genoeg bagageruimte is.

Tip: Vraag of er aan boord WiFi en stopcontacten aanwezig zijn. Zo kunnen de kinderen onderweg filmpjes kijken of spelletjes spelen op een tablet of telefoon. Is er een toilet aan boord?

2. Briefing voor ouders en kinderen

Organiseer vooraf een briefing voor de ouders en kinderen. Je kunt hiervoor een brief meegeven aan de kinderen, een mail sturen of een bericht op de groepsapp sturen. Maar nog beter is een persoonlijke briefing met de ouders te organiseren. Tijdens deze bijeenkomst kun je het programma doorspreken en praktische zaken bespreken zoals:

• Wat moeten de kinderen meenemen? Denk aan eten, drinken, regenkleding, zwemkleding, zonnebrand etc.

• Hoe laat vertrekt de bus en wanneer is de bus weer terug op school? Wat is de precieze locatie van de bus: afzet- en ophaalpunt voor de ouders.

• Wat zijn de gedragsregels tijdens de reis en op locatie? Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Zo voorkom je vervelende of zelfs gevaarlijke situaties.

• Zijn er kinderen met een allergie of andere bijzonderheden waar rekening mee gehouden moet worden? Maak hier notitie van, zodat het niet vergeten wordt in de hectiek.

Door dit soort zaken van tevoren goed af te stemmen met ouders en kinderen, voorkom je onduidelijkheid en vervelende verrassingen op de dag zelf.

3. Onderweg

De heenreis is onderdeel van het schoolreisje, dus maak er iets leuks van! Zorg voor wat vermaak onderweg, zodat de kinderen zich niet gaan vervelen. Enkele ideeën:

• Zing samen met de kinderen liedjes

• Neem een quiz of raadspelletjes mee

• Laat de kinderen om de beurt een mop vertellen

• Speel ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’

Plan eventueel ook een tussenstop in, zodat de kinderen even de benen kunnen strekken en naar het toilet kunnen. Overleg dit van tevoren met het busbedrijf.

4. Op locatie

Eenmaal aangekomen op de bestemming is het belangrijk om de gemaakte afspraken en gedragsregels nog even door te nemen met de kinderen en iedereen ‘startklaar’ te maken:

• Maak kleine groepjes onder begeleiding van een ouder of leerkracht.

• Spreek een centraal verzamelpunt en tijd af, bijvoorbeeld voor de lunch.

• Geef kinderen een herkenbaar polsbandje of petje met telefoonnummer, mochten ze verdwalen.

• Neem voldoende EHBO-spullen mee voor ongelukjes.

Zorg ervoor dat er voor elk wat wils is in het programma. Niet alle kinderen houden van dezelfde activiteiten. Wissel actieve en rustige onderdelen af en laat de kinderen ook af en toe zelf kiezen wat ze willen doen. Plan voldoende pauzes in om wat te eten en drinken.

Tip: Wijs een volwassene aan om foto’s te maken tijdens de dag. De kinderen zullen zelf waarschijnlijk ook veel foto’s en video’s maken, maar het is ook leuk als dit vanuit de school gedaan wordt. Samen met de jaarlijkse foto’s van de schoolfotograaf is dat een mooie, tastbare herinnering.

5. De terugreis

Na een leuke, maar vermoeiende dag is het tijd om weer terug naar school te gaan. Natuurlijk moet je ‘koppen tellen’ om te controleren of alle kinderen en volwassenen mee terugkeren. Waarschijnlijk zijn veel kinderen moe van alle indrukken. Zorg voor een rustige sfeer in de bus, zodat de kinderen even kunnen bijkomen. Eventueel kun je een leuke (teken)film opzetten ter ontspanning. Spreek met de chauffeur een plek af waar de bus kan parkeren bij terugkomst en informeer de ouders hierover, zodat ze de kinderen hier kunnen ophalen.

6. Evalueer het schoolreisje

Eenmaal terug op school is het goed om het schoolreisje te evalueren. Wat ging er goed en wat kon er beter? Vraag de kinderen en ouders om feedback en tips. Deze informatie kun je namelijk weer gebruiken bij het organiseren van een volgend schoolreisje. Bedank tot slot alle betrokkenen zoals de begeleiders, de locatie en het busbedrijf.

Met deze tips moet het lukken om een onvergetelijk schoolreisje neer te zetten. Heel veel plezier gewenst!

VorigeDiensten voor bedrijven en advies
VolgendeSamenwerken aan gelijke kansen voor alle kinderen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter