Als je niet helemaal thuis bent in de wereld van verzekeringen, dan kunnen de termen die gebruikt worden best een beetje ingewikkeld worden. Zie je door de bomen het bos niet meer, maak je dan geen zorgen. Wij gaan je een beetje op weg helpen. We beginnen door je in dit artikel op een eenvoudige manier uit te leggen wat de inboedelverzekering precies inhoudt.
Wat is een inboedelverzekering?
Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een inboedelverzekering precies? Erg simpel. Hiermee verzeker je jezelf tegen de kosten van schade aan je inboedel. Met je inboedel bedoelt men de spullen die je in je huis hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan je meubels en je sieraden. Raken deze spullen beschadigd, dan kan je verzekeraar je een bepaald geldbedrag geven. Met dat geld kun je je spullen laten repareren, of je kunt er nieuwe spullen van kopen.
Wat valt er onder de dekking?
Er zijn een aantal vormen van schade waarbij je een vergoeding kunt krijgen van je verzekeraar. De details verschillen per verzekeraar, maar over het algemeen kun je een vergoeding krijgen bij deze soorten schade:
• Inbraak en diefstal: iemand breekt in bij je thuis en/of neemt spullen mee.
• Storm: het waait zo hard dat er schade ontstaat aan je spullen
• Regen, sneeuw, hagel: je spullen raken beschadigd door heel slecht weer.
• Brand, rook en roet: er breekt brand uit bij je thuis waardoor je spullen schade oplopen, of je spullen raken beschadigd door de gevolgen van de brand.
Wat valt er niet onder de dekking?
De dekking van een inboedelverzekering is over het algemeen dus best breed. Maar er zijn natuurlijk ook schadeoorzaken waarvoor een verzekeraar geen vergoeding kan uitkeren. Denk bijvoorbeeld aan schade aan je huis zelf. Daarvoor zul je een opstalverzekering moeten afsluiten.
Ook bijvoorbeeld schade door eigen schuld wordt niet altijd vergoed. Dat kan wel, maar daar zul je vaak een andere polis voor moeten afsluiten. Deze polis wordt vaak de all-risk polis genoemd.
Voorwaarden
Om niet voor verrassingen te komen te staan, is het verstandig om voor je een polis afsluit altijd de voorwaarden goed door te nemen. Dat is niet het leukste klusje dat er bestaat, maar wel belangrijk. Zo voorkom je dat je, zonder dat je het doorhebt, niet verzekerd bent voor een bepaalde oorzaak van schade waarvoor je wel verzekerd had willen zijn. Dat is natuurlijk vervelend als je een claim indient, maar geen vergoeding krijgt, omdat je anders verzekerd bent dan je had gedacht.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst