Waarom Excel een onmisbaar hulpmiddel is voor docenten

Kijken we naar onmisbare hulpmiddelen voor docenten, dan zien we dat de programma’s van Microsoft hier een grote rol in spelen. Denk maar eens aan Powerpoint waarmee je de meest kleurrijke en interactieve presentaties kunt geven of aan het programma Microsoft Word dat inmiddels onmisbaar is geworden door de vele tekstuele mogelijkheden.

Daarnaast is Excel door de jaren heen meer dan handig gebleken voor menig docent. Dit krachtige spreadsheetprogramma wordt namelijk niet alleen op financiële afdelingen van bedrijven gebruikt, maar ook binnen het onderwijs. In dit artikel vertellen we je graag meer over Excel en de mogelijkheden ervan en waarom een Excel cursus van pas kan komen.

Excel als programma om voortgang en gegevens te beheren

Hoewel er verschillende toepassingen zijn waarom Excel een handig programma is voor docenten is een van de meest voor de hand liggende toepassingen ervan dat je er de gegevens van leerlingen eenvoudig in kunt bijhouden. Hierbij moet je denken aan de cijfers en de voortgang, maar ook aan zaken als absentie, gedrag en meer. In Excel is het namelijk heel gemakkelijk om tabellen aan te maken waarin je deze gegevens overzichtelijk kunt vastleggen en beheren.

Met behulp van filters, formules en handige sorteringen kun je de informatie namelijk snel analyseren waardoor je binnen no time relevante inzichten krijgt per leerling. Het is hierbij zelfs mogelijk om bepaalde trends in cijfers of voortgang te identificeren, bijvoorbeeld met behulp van een grafiekfunctie waarmee je een visueel overzicht kunt maken. Aan de hand daarvan is het een makkie om te bekijken of er bij leerlingen verbetering of verslechtering optreedt en of zij eventueel extra begeleiding nodig hebben.

Plannen van lessen en maken van roosters in Excel

Een andere toepassing waarvoor Excel met regelmaat wordt gebruikt door docenten is het plannen van lessen en zelfs het maken van volledige roosters. Je kunt in Excel namelijk met behulp van een simpele tabel een overzicht maken van alle dagelijkse, wekelijkse of zelfs jaarlijkse planningen. Met behulp van verschillende kleuren arceer je vervolgens verschillende vakken, docenten of lesonderwerpen zodat je voor jezelf duidelijk hebt wat er zoal moet gebeuren in de klas.

Ook is Excel ideaal om te gebruiken bij het maken van een flexibele planning. Stel: er moeten lessen worden verplaatst of er moeten roosters worden aangepast, dan kun je dit heel snel en eenvoudig doen zonder dat je de hele planning moet veranderen. Tijd is voor docenten immers een van de meest waardevolle middelen. Door Excel te gebruiken, kun je alles automatiseren, organiseren en analyseren, waardoor je flink wat tijd kunt besparen.

Excel kan worden ingezet bij toetsen en geven van feedback

Ook goed om te weten: Excel is eveneens een erg handig hulpmiddel bij het afnemen van toetsen en het geven van feedback. Bij toetsen is het van groot belang om een duidelijk inzicht te krijgen in hoe je leerlingen presteren. Met behulp van Excel kun je toetsresultaten gemakkelijk analyseren door gebruik te maken van verschillende formules. Je kunt bijvoorbeeld het gemiddelde uitrekenen en je kunt kijken hoe er per vraag gescoord is. Op basis daarvan kun je analyseren welke vragen moeilijk of juist te makkelijk waren.

Excel is hierbij ook handig om individuele feedback te geven aan studenten. Excel kan bijvoorbeeld worden gebruikt om op basis van bepaalde cijfers automatische feedback te genereren, zonder dat je nog handmatig feedback hoeft te geven. Met deze mogelijkheid is het overigens ook heel gemakkelijk om bijvoorbeeld individuele begeleiding in te plannen voor de leerlingen die dat nodig hebben. Of om te bepalen of er leerlingen zijn die beter in het speciaal onderwijs zullen functioneren.

Beste Excel cursus voor docenten: zo kies je die

Kort samengevat kan Excel dus veel betekenen voor docenten en dit waren nog niet eens alle handige toepassingen. Om optimaal gebruik te maken van Excel is het raadzaam om een goede Excel cursus te volgen. De vraag is alleen: hoe kies je de beste Excel cursus als docent?

• Kijk naar het aanbod van niveaus en ga voor het niveau dat bij je past. Het basisniveau is ideaal voor docenten die nog niets weten van Excel. Heb je al enige kennis? Dan is een gevorderd niveau iets voor jou. Of ga voor een Excel cursus die specifiek gemaakt is voor het onderwijs.

• Een andere belangrijke overweging is hoe je de Excel cursus wil gaan volgen: ga je voor een online cursus of toch liever fysiek met een klassikale cursus? Ook zijn er hybride vormen beschikbaar die zowel online lessen als klassikale lessen aanbieden.

• Let goed op de inhoud van de cursus en zorg ervoor dat die inhoud matcht met wat je nodig hebt in het onderwijs.

• Tot slot let je natuurlijk op de kosten en de tijdsinvestering die je moet doen. Docenten hebben over het algemeen sowieso al drukke agenda’s, dus het moet wel passen in je agenda.

Vorige73% van de schoolpleinen biedt onvoldoende schaduw
VolgendeEen snelle uitleg van de inboedelverzekering
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter