Kaart gevoelens van stress tijdig aan bij je leidinggevende

Een aanhoudend tekort aan leraren maakt dat de werkdruk binnen het onderwijs de afgelopen jaren fors toenam. Niet alleen in het onderwijs, maar bijvoorbeeld ook in de zorg en techniek zagen werknemers de werkdruk groeien als gevolg van personeelstekorten. Om het risico op burn-out gerelateerde klachten te minimaliseren, is het behoud van de juiste balans tussen werk en privé een must. Zorg voor voldoende ontspanning gedurende de werkweek om je hoofd leeg te maken. Dat laatste draagt bij aan een goede nachtrust. Iets wat geen vanzelfsprekendheid is met de drukte op het werk, in het gezin, enzovoorts.

Mochten klachten als vermoeidheid, prikkelbaarheid en bijvoorbeeld langdurig piekeren aanhouden, dan is het zaak om deze aan te kaarten bij je leidinggevende. Kijk of er mogelijkheden zijn om een deel van je werk (tijdelijk) over te dragen aan een collega.

Verschillende mogelijkheden om stress te verminderen

Gevoelens van stress hoeven niet per definitie negatief te zijn. Zo helpt stress je scherp te blijven, wat maakt dat je korte tijd beter presteert. Een langdurig aanhoudend gevoel van stress is echter schadelijk voor je gezondheid. Het leidt tot piekeren en daarmee onvoldoende nachtrust, maakt dat je bloeddruk stijgt, enzovoorts. Gevoelens van stress verminderen kan op verschillende manieren. Maak een wandeling in de natuur, luister dagelijks een uur naar je favoriete muziek, kijk samen met je partner een romantische film of ga een weekendje weg met vrienden. Tijdens dergelijke activiteiten heb je geen tijd meer om aan de oorzaak van deze stressgevoelens te denken, waardoor je hersenen de tijd krijgen om zich te herstellen. Het is niet voor niets dat je vaak beter slaapt, wanneer je kort voordat je naar bed gaat een rondje wandelt of hardloopt.

Kies tijdig voor professionele ondersteuning

Niets is vervelender dan langdurig thuis komen te zitten als gevolg van een burn-out. In sommige gevallen is een burn-out te voorkomen door tijdig in te grijpen. Dit kan betekenen dat je het gesprek aan moet gaan met je leidinggevende om te kijken welke taken kunnen worden afgestoten. Mocht je leidinggevende onvoldoende bereid zijn om je hierbij te helpen, dan kan ook professionele ondersteuning inschakelen verstandig zijn. Er zijn diverse partijen die werkenden helpen om de juiste balans tussen werk en privé te houden om zo een burn-out en daarmee een langdurige uitval te kunnen voorkomen. In sommige gevallen is het mogelijk om zo’n bureau via je werkgever in te schakelen.

VorigeEinstein Academy voor opleiden vakmensen in Limburg
VolgendeMuzikale Escaperoom voor brugklassers in Het Concertgebouw
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter