Muzikale Escaperoom voor brugklassers in Het Concertgebouw

Op maandag 21 oktober kunnen scholieren voor het eerst de muzikale escaperoom van Het Concertgebouw bezoeken. De escaperoom is een nieuw onderdeel van het educatie-aanbod van Het Concertgebouw. Een klas leerlingen krijgt samen de opdracht de puzzels in de escaperoom op te lossen om er zo voor te zorgen dat een concert van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet doorgang kan vinden. Scholen kunnen zich aanmelden voor de escaperoom via de educatie-website van Het Concertgebouw.

De leerlingen zijn uitgenodigd voor een concert in Het Concertgebouw, maar ze ontdekken al snel dat er een probleem is: de verlaten kleedkamer van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet is volledig overhoop gehaald. Er liggen oude partituren, concertkleding, instrumenten en diverse merkwaardige schilderijen en attributen. Iemand heeft geprobeerd het optreden te saboteren. Aan de leerlingen de taak om het mysterie op te lossen, zodat het concert op tijd door kan gaan. Welk muzikale thema hoort bij welke portret en welk motief heeft deze ‘saboteur’? De leerlingen hebben 35 minuten om het mysterie op te lossen en daarna, als alles goed gaat, volgt een concert van 20 minuten waarin onder andere de herkenningstunes van Wie is de Mol? en James Bond worden gespeeld.

Malou Castel, coördinator educatie van Het Concertgebouw: ‘Het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet kwam naar ons toe met het idee voor een muzikale escaperoom. Dat hebben we samen uitgewerkt en getest. De eerste reacties waren zeer enthousiast. De escaperoom in het algemeen is heel populair onder jongeren en dankzij de interactie die erin zit ook heel geschikt om hen kennis te laten maken met klassieke muziek.’

Muziekeducatie voor alle leeftijden

Het Concertgebouw organiseert al meer dan 100 jaar kinderconcerten en schoolconcerten. Per jaar bezoeken bijna 20.000 leerlingen van 4 tot 18 jaar één van de 160 educatieve programma’s. Voor elke leeftijd presenteert de concertzaal specifieke programma’s: voor de kleuters KleuterSinfonietta, voor de onderbouw ‘Zing mee’-concerten, en voor de bovenbouw onder anderen een concert geïnspireerd op videogames, ‘Commander_n00b’. Voor het voortgezet onderwijs zijn er verschillende workshops rondom concert of repetitiebezoek. En tot slot voor het MBO een inspiratiedag waarbij MBO-leerlingen kennismaken met alle aspecten van werken in en rondom een concertzaal. Al deze concerten worden ontwikkeld en mogelijk gemaakt met de steun van Het Concertgebouw Fonds.

VorigeKaart gevoelens van stress tijdig aan bij je leidinggevende
VolgendeFilm in de klas wordt na 5 succesvolle jaren verlengd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter