Bezuinigingen op onderwijs onzeker

De geplande bezuinigingen op het onderwijs in Nederland hangen aan een zijden draadje. Interne documenten laten zien dat een rechter er mogelijk een streep door kan zetten, meldt het AD. En als dat niet gebeurt, staat de Eerste Kamer wellicht klaar om de boel te dwarsbomen. Het kabinet wil flink snijden (zo’n 2 miljard euro) maar of dat ook echt lukt, wordt met de dag minder zeker.

Het begon met een debat in de Eerste Kamer op 25 maart 2025 over de begroting van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Senatoren van GroenLinks-PvdA noemden de plannen "schadelijk" en "onuitvoerbaar". Ze wijzen op een amendement van CDA’er Bontenbal, dat de boel wat verzacht maar ook onduidelijk maakt wie de rekening krijgt. Dat zorgt voor kopzorgen: is dit allemaal wel rechtmatig? Deskundigen denken van niet, en als de rechter zich ermee bemoeit, kan het hele plan sneuvelen.

Wat speelt er nog meer?

In de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid, dus ze hebben steun nodig van oppositiepartijen. Maar die zijn niet happig. Het Parool meldt dat de megabezuiniging toch al wankelt, niet alleen door juridische twijfels, maar ook omdat senatoren het zat zijn dat onderwijs steeds de sluitpost lijkt. Er wordt nog gepraat, met een volgende ronde op 1 april en een stemming op 8 april. Maar eerlijk? Het voelt als een chaos die nog wel even kan duren.

Ondertussen groeit het verzet buiten Den Haag. Studenten, docenten en zelfs bedrijven roepen dat snijden in onderwijs een domme zet is. Het kabinet houdt vol dat het geld elders harder nodig is, maar die uitleg slaat niet overal aan. Of de bezuinigingen doorgaan hangt nu af van politieke deals en een mogelijke rechterlijke tik op de vingers. Tot die tijd blijft het gissen wat er overblijft van de plannen.

VorigeVertalen van de conceptkerndoelen digitale geletterdheid
VolgendeSuccesvol evenemententickets online verkopen: De beste strategieën voor organisatoren
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter