
Leerlingen van 12 tot 19 werden uitgedaagd een uitvinding te verzinnen voor een positieve toekomst tijdens de grootste innovatiewedstrijd voor scholen in Nederland
Gisteren werd in Amersfoort de 7e Raspberry Pi-competitie afgesloten met een prachtige finaledag. Deze competitie wordt jaarlijks georganiseerd door PA Consulting en daagt scholieren uit om met behulp van de piepkleine Raspberry Pi-computer een uitvinding te doen die een maatschappelijk probleem oplost. Het thema dit jaar: innoveren voor een duurzame en positieve toekomst.
Tijdens de feestelijke finale vielen vier teams in de prijzen. De Strawberries (OSG West-Friesland in Hoorn) wonnen met hun zijspiegel-zonnebril de meest creatieve uitvinding; de PIonieers (Gomarus College, Groningen) wonnen met hun Remind Me-geheugensteun de prijs voor meest haalbare uitvinding; Team MediCard (Sint-Maartenscollege, Maastricht) had met hun systeem voor de uitwisseling van patiëntinformatie de meest impactvolle uitvinding in handen; en Gear Up! (Wings Agora, Roermond) won de Triple A-aanmoedigingsprijs voor hun Vision Gear die slechtzienden helpt om hun omgeving te navigeren.
“Innovatie kan onze maatschappij en economie verder brengen. Daarom doen we dit. Want daarvoor hebben we jullie Willie Wortels hard nodig”, aldus Ruud Brink, country lead bij PA Consulting Nederland, tegen de finalisten. “Ik heb ontzettend veel bewondering voor jullie creativiteit – en jullie doorzettingsvermogen. Want jullie hebben hard en lang gewerkt om het van alleen een idee te schoppen naar deze finaledag.”
Een versterkend effect
Tijdens de finaledag maakten de leerlingen kennis met Mixed Reality. Chris Vinke, Research & Development Product Owner bij Enexis, toonde hoe Enexis Virtual Reality als trainingstool inzet en liet tijdens een geslaagde workshop "Dive into XR" de enthousiaste deelnemers kennismaken met VR- en XR-trainingen.
Het werd tijdens de finaledag ook duidelijk wat voor een versterkend effect de competitie heeft op innovatie onder scholieren. Zo bleek dat het Utrechts Stedelijk Gymnasium, dat vorig jaar de competitie won met hun uitvinding SafeTea, hun prijsgeld had geïnvesteerd in een 3D-printer voor de school. Deze printer is nu een essentieel onderdeel van een lab-ruimte waar leerlingen hun creativiteit kunnen ontplooien. De printer is ook volop gebruikt om nieuwe uitvindingen te doen voor deze editie.
Een ander hoogtepunt was een bezoek van een winnende scholier van de vorige editie. Hij was speciaal van het Griftland college in Soest naar de uitreiking gekomen om de doorontwikkeling van zijn uitvinding aan jurylid Esmeralda Waterreus (Philips) te laten zien. Zijn troetelbeer is bedoeld om kinderen op hun gemak te stellen voordat ze een operatie ondergaan en kan dankzij LLM-technologie nu ook daadwerkelijk spreken tegen de kinderen. Hij wil nu kijken of hij de beer daadwerkelijk naar de markt kan brengen. Dit is natuurlijk precies het soort ontwikkeling waar de organisatie van de Raspberry Pi-competitie op hoopt.
“Wat me ieder jaar weer enthousiast maakt over de Raspberry Pi-competitie is de oprechte vreugde bij de leerlingen”, zegt Ernst Brand, Managing Consultant bij PA. “Van de video's die ze ons sturen tot hun eindpresentaties, de blijdschap en zelfs de teleurstelling na de prijsuitreiking – het maakt allemaal deel uit van deze reis. Ik vind het ontzettend mooi dat we ook na zeven jaar dat authentieke enthousiasme van de leerlingen tijdens de competitie behouden.”
Prijzen voor zorginnovaties, verkeersveiligheid en toegankelijkheid
De prijsuitreiking werd wederom verzorgd door Klaas van Kruistum, in samenwerking met een negenkoppige jury: Annemieke Reingoud (ProRail), Chantal Gielen (UWV), Tim Vermeulen (Alliander), Demis Rosa (Enexis), Philip van der Zande (Stedin), Esmeralda Waterreus (Philips), Martijn Kwant (Rabobank), Peter Strikwerda (APG) en Willem van Asperen (PA Consulting).
• De prijs voor de meest creatieve uitvinding ging naar de Strawberries uit Hoorn. Hun ‘zonnebril’ voor zijspiegels vermindert het verblindende effect van achterliggers die hun groot licht aan hebben staan. Een onverwachte oplossing voor een specifiek en concrete probleem.
• De meest haalbare uitvinding was die van de PIoneers uit Groningen met de ‘Remind Me’, een gebruiksvriendelijk geheugensteuntje voor mensen in een vroeg stadium van dementie. “Je kan wel iets heel creatiefs bedenken, maar dan moet het wel in de praktijk kunnen worden gebracht”, aldus jurylid Esmeralda Waterreus. “De eenvoud van deze uitvinding maakt dat mogelijk. Top gedaan, mannen!”
• De award voor meest impactvolle innovatie ging naar team MediCard, met hun gelijknamige uitvinding. Deze kaart met NFC-chip bevat alle medische gegevens van een patiënt, waarmee enkele grote huidige obstakels rond gegevensuitwisseling in de zorg worden overwonnen. Een privacybestendig systeem waar de jury erg van onder de indruk was.
• Tot slot werd de Triple A-aanmoedigingsprijs gewonnen door het team Gear Up! en hun Vision Gear. Deze pet vol sensoren helpt slechtzienden beter te navigeren. Ze wonnen de prijs vanwege de combinatie van goed onderzoek naar een maatschappelijk probleem, technische operationaliteit en het enthousiasme en de inzet van de teamleden.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst