Klassengrootte moet weer onderwerp van gesprek worden

Te grote klassen zorgen voor minder plezier en slechtere kwaliteit in het onderwijs. Dat vinden ouders van schoolgaande kinderen, blijkt uit het rapport De Staat van de Ouder 2025 van Ouders & Onderwijs. Het is een punt dat steeds meer naar voren lijkt te komen: de klassengrootte moet weer hoger op de agenda. Want als je kind in een volle klas zit, krijgt het dan wel de aandacht die het nodig heeft?

In het rapport, dat je kunt lezen op de website van Ouders & Onderwijs, delen ouders hun zorgen. Grote klassen maken het lastig voor docenten om iedereen goed te begeleiden. Kinderen raken sneller afgeleid, en ook de sfeer in de klas lijdt eronder. Ouders zien dat hun kind minder lol heeft op school en soms zelfs minder leert. Het is niet alleen een gevoel: als een docent voor een klas met dertig kinderen staat, is er gewoon minder tijd per leerling.

Wat willen ouders?

Het rapport laat zien dat ouders kleinere klassen bovenaan hun lijstje zetten. Ze willen dat docenten weer tijd hebben om te zien wat elk kind nodig heeft, of dat nu extra uitleg is of een duwtje in de rug. Maar het gaat niet alleen om leren. Een kleinere groep betekent ook dat kinderen zich veiliger voelen en makkelijker zichzelf durven te zijn.

Ouders & Onderwijs pleit ervoor om klassengrootte weer een serieus gespreksonderwerp te maken. Niet alleen in de politiek, maar ook op scholen zelf. Het is geen makkelijke oplossing. Meer docenten vinden is een hele klus in tijden van een lerarentekort.

VorigeLootjes trekken in de klas? Zó doe je dat eerlijk én leuk
VolgendeDe staat van het onderwijs in 2025: gemengd beeld
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter