
De kogel is door de kerk: op 8 april 2025 gaf de Eerste Kamer groen licht voor de flinke bezuinigingen op het onderwijs. Na al het praten en protesteren, lijkt het toch te gaan gebeuren. 1,2 miljard euro minder voor het onderwijs, van de basisschool tot de collegezaal. Studenten en docenten trokken alles uit de kast, met fietstochten bij de Universiteit Utrecht en een stevige oproep van de Hogeschool Utrecht, maar het mocht niet baten.
De coalitiepartijen kregen steun van een paar oppositiepartijen, zoals CDA en ChristenUnie, om de begroting door de eerste kamer te krijgen. Maar dat ging niet zonder discussie. Er waren twijfels over of het wel mocht, vooral omdat een eerder akkoord met universiteiten nu van tafel wordt geveegd. Dat akkoord, uit 2022, beloofde juist extra geld voor onderzoek en onderwijs. Nu verdwijnen bijvoorbeeld de starters- en stimuleringsbeurzen, en dat raakt jonge wetenschappers hard. Universiteiten zoals die in Tilburg en Nijmegen stappen daarom naar de rechter, in de hoop dat die er nog een stokje voor steekt.
Hoe gaat het verder?
Vanaf dit jaar komt er minder geld beschikbaar voor leraren, onderzoek en kleine opleidingen die toch al met moeite overeind bleven. Studentenclubs en vakbonden zijn woest en zeggen dat dit de toekomst van het onderwijs kapotmaakt. Toch houdt minister Eppo Bruins vol dat het nodig is om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Maar of dat iedereen overtuigt? Lang niet, als je het rumoer op de campus hoort.
Ondertussen blijven de acties doorgaan. In Utrecht werd nog gefietst en gefloten, maar het mocht niet baten. De vraag is nu wat de rechter doet, en of die misschien nog iets kan veranderen. Tot die tijd lijkt het erop dat het onderwijs een flinke kras oploopt, en dat voelen ze van de klaslokalen tot de collegezalen.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst