Doorzettingsmacht samenwerkingsverband leidt tot terugdringen thuiszitters
In bijna de helft van de gevallen neemt het samenwerkingsverband het zoeken naar een passende oplossing voor een kind niet over als de school geen passend onderwijs-zorgarrangement kan bieden. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders die door vierhonderd schoolleiders is ingevuld.
70 Procent van de schoolleiders geeft aan dat de zorgplicht ingaat op het moment dat ouders op gesprek komen en hun kind (mondeling) aanmelden. “Een flinke toename in een jaar tijd”, merkt AVS-voorzitter Petra van Haren op. In een eerdere AVS-peiling over Passend onderwijs (augustus 2015) gaf 90 procent van de respondenten aan niet zomaar over te gaan tot inschrijving.
In twee derde van de gevallen weet het samenwerkingsverband kinderen te plaatsen. Van Haren: “In een derde van de gevallen lijkt dus geen passende plek te worden gevonden, dat is schrijnend.”
44 Procent van de schoolleiders weet niet of er binnen het eigen samenwerkingsverband sprake is van langdurig verzuim of thuiszitters. In juni is het Thuiszitterspact ondertekend, met het doel het aantal thuiszitters terug te dringen. “Het Thuiszitterspact is gesloten zonder betrokkenheid van schoolleiders en leerkrachten die de sleutelpartners in de zorgplicht zijn”, constateert Van Haren. “Ook de samenwerkingsverbanden spelen hier een belangrijke rol.”
Ruim de helft van de schoolleiders geeft aan dat hun samenwerkingsverband doorzettingsmacht heeft om te plaatsen. In veel gevallen kunnen dus kinderen tussen de wal en het schip vallen als een school niet vrijwillig de betrokken leerling wil opnemen of als de ouders het niet eens zijn met de geboden oplossing.
Het complete bericht www.avs.nl
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst