Het tekort aan ICT-personeel is een hardnekkig probleem in Nederland. Zo berekende het UWV dat de helft van de ICT-vacatures moeilijk invulbaar zijn. 42 procent van de werkgevers in de ICT-sector zeggen dat het werk in de sector beperkt wordt door een gebrek aan personeel. Sommige vacatures worden niet eens geplaatst, omdat ze toch niet vervuld worden. Dit betekent dus dat ICT’ers de banen voor het oprapen hebben! Ook als je totaal geen ervaring hebt kun je IT-kennis opdoen. Hoe? In dit artikel staat stap voor stap beschreven hoe jij vakbekwaam wordt.
Welke richting wil je op?
De ICT-wereld is ontzettend groot. Het is daarom zeker niet aan te bevelen om in de wilde rondte te solliciteren. Je kunt de kant op van softwareontwikkeling, systeembeheerder en automatisering. Grofweg kun je ICT indelen in softwareontwikkeling en systeembeheerder.
Wat doet een softwareontwikkelaar eigenlijk?
Een softwareontwikkelaar, ook wel een softwaredeveloper genoemd, bouwt software waarop programma’s, websites en machines draaien. Als ontwikkelaar analyseer je de behoeftes van de gebruikers en vertaal je dit in oplossingen. Veel softwareontwikkelaars zijn gespecialiseerd in een bepaald soort codeertaal, zoals een Java developer en een PHP developer. De meesten zien een softwareontwikkelaar als een programmeur. Een ontwikkelaar is voornamelijk bezig het programmeren, maar houdt zich ook bezig met andere taken zoals het inventariseren van de klantbehoeftes.
Wat doet een systeembeheerder?
Een systeembeheerder, oftewel een netwerkbeheerder, onderhoudt en ontwikkelt het netwerk en allerlei andere systemen binnen het netwerk. Vaak onderhoud je de servers, pc’s, netwerkapparatuur, telefonie en printers. Zo moeten systemen worden geüpdatet voor de criminelen, denk aan cyberaanvallen. De systeembeheerder installeren pc’s met de bijhorende muizen, harde schijven en printers. Ten slotte moet het netwerkbeheer goed worden geïnstalleerd. Tegenwoordig zijn servers en routers cruciaal om te kunnen functioneren.
Hoe school je jezelf om tot programmeur?
Heb je helemaal nog geen ervaring in het programmeren? Allereerst is het belangrijk dat je IT-kennis opdoet. Kies daarom een basiscursus programmeren. Met behulp van uitlegvideo’s leer je dan hoe je codes moet gaan schrijven, leer je hoe je codes veilig maakt en leer je wat er allemaal nog meer bij komt kijken, zoals het ontwerpen, testen en onderhouden van codes.
Maak, nadat je IT kennis hebt opgedaan, een keuze welk vakgebied je op wilt. Zoals eerder aangegeven heb je softwaredevelopment, java development en webdevelopment. Softwaredevelopment wordt vaak gebruikt voor mobiele telefoons en zakelijke websites. Java development wordt vaak voor bijvoorbeeld Androidapps gebruikt en webdevelopment voor allerlei websites die draaien op systemen als WordPress en Drupal.
Hoe school je jezelf om tot een systeembeheerder?
Het beste kan je je omscholen door een MBO-opleiding te volgen, want ook hierbij begint het met een goede basiskennis. Een CompTIA-training gaat lekker snel, zodat je in een korte tijd een systeembeheerder kan worden. Je begint hierbij met de basis rondom netwerken, vervolgens wordt het wat geavanceerder doordat je extra informatie krijgt over bijvoorbeeld backups en later krijg je nog uitgebreidere kennis over netwerken.
Zo blijf je op de hoogte van de laatste IT-ontwikkelingen
Zeker in de ICT-wereld is stilstand achteruitgang. Zorg er daarom voor dat je IT-kennis op pijl blijft! Volg bijvoorbeeld naar cursussen, volg workshops en ga naar congressen. Met name congressen zijn handig om bij te blijven bij de laatste ontwikkelingen en je netwerk uit te breiden. Kies bijvoorbeeld voor de ICT fair in Tilburg. Indien je werkzaam bent met big data is de Big Data Expo in Utrecht een optie.
Met name certificeringen doen het goed voor je cv. Ook als je werkervaring of opleidingen hebt gevolgd is het daarom aan te raden om door te leren. NCOI biedt bijvoorbeeld ICT-opleidingen aan, maar je kan ook gebruikmaken van een leerplatform, zoals Skillshare. Het oefenstof is in verschillende categorieën ingedeeld, zoals writing, design en technology. Veel cursussen hierop zijn gratis en je krijgt het al snel onder de knie. Voor een abonnement betaal je 8 dollar in de maand.
Tot slot is het aan te raden om lid te worden van gebruikersgroepen. Mocht je bijvoorbeeld vragen hebben over een bepaald onderwerp krijg je vaak snel antwoord. Bovendien kan je je netwerk opnieuw uitbreiden.
Verder zijn er tal van websites om je IT-kennis bij te spijkeren. Ga bijvoorbeeld naar Codeacademy, waar je onder andere HTML, CSS en Java kunt leren. Verder is het aan te raden om lessen te volgen via Coursera, waar sommige universiteiten hun lesmateriaal beschikbaar hebben gesteld. Een nadeel is wel dat je de certificeringen moet kopen. Dit is echter niet verplicht!
Loon na werken
Heb je veel IT-kennis opgedaan? Werken in de IT-sector zal dan snel lonen. Nog nooit waren er zo veel IT-vacatures als nu. Dit zorgt er voor dat de lonen behoorlijk hoog liggen. Zo verdienen programmeurs tussen de 3.000 en 4.000 euro. Dat is nog eens loon na werken!
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst