Tips om het klaslokaal netjes en opgeruimd te houden

Sta je voor de klas? Dan weet je als geen ander dat het soms echt een rommeltje kan zijn in het klaslokaal. Tot welke leeftijdsgroep je leerlingen of studenten ook behoren, het hoort er toch een beetje bij. Maar je kunt de klas wel zo netjes en opgeruimd mogelijk houden. Deze tips helpen je op weg!

Alles een vaste plek

Een belangrijke basistip: zorg dat alles in het klaslokaal een vaste plek heeft. Van de schriften tot de pennen, van de planners tot de computers. Houd je allereerst zelf aan de plek die je hebt toebedeeld aan de spullen. En vraag dit ook aan je leerlingen. Hoe voorkom je dat er van alles rondslingert, zelfs als het op de vaste plek ligt? Een grote opbergbox helpt daarbij, waar je bijvoorbeeld knutselmateriaal of lesbenodigdheden in kunt bewaren. Geef zo’n box vervolgens ook weer een vaste plek, bij een kast of in de hoek van het lokaal. Je pakt de benodigdheden er voortaan ook veel sneller bij als alles een duidelijke plek kent. Zo ben je immers minder snel iets kwijt!

Handige indeling

Denk na over een handige indeling van het klaslokaal. Staan de bureaus wel op een logische plek? En kunnen de leerlingen makkelijk bij de opbergplek komen of moeten ze hier te veel moeite voor doen? Dat telt allemaal mee in hoe makkelijk het lokaal op te ruimen is. Soms kan een kast bijvoorbeeld toch beter in een andere hoek van de ruimte staan. Of juist het scherm waarmee je lesgeeft. Hoewel je met apparatuur natuurlijk rekening moet houden met de beschikbare stopcontacten, kun je vaak alsnog iets verplaatsen met verlengsnoeren. Denk qua indeling dus vooral in oplossingen, om de ruimte zo praktisch mogelijk te maken.

Opgeruimd bureau

Houd je bureau opgeruimd. Je kunt er een gewoonte van maken om aan het eind van iedere werkdag je bureau op te ruimen. Juist dan is het nooit veel werk, omdat je het netjes bijhoudt. Gooi ook vooral de papieren en andere spullen weg die je niet meer nodig hebt. Het onnodig bewaren van materiaal maakt je bureau namelijk veel sneller rommelig. Weet je niet zeker of je iets al weg kunt doen? Dan kun je het altijd nog in een kast stoppen, zodat het in ieder geval niet in de weg ligt bij je directe werkomgeving.

Samen opruimen

Je bureau ruim je zelf op. Maar de rest van het lokaal kun je samen opruimen! Vraag je leerlingen aan het eind van de les of schooldag om de ruimte samen netjes achter te laten. Wat in de prullenbak kan, gaat in de prullenbak. Wat in de kast kan, gaat in de kast. Vele handen maken immers licht werk. En voor leerlingen is het vaak alleen maar een nuttige les, om samen op te leren ruimen.

Met de bovenstaande stappen is het goed te doen om het klaslokaal zo netjes mogelijk te houden. En weet ook: de ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Dat is prima!

VorigeSlaapkamerdecoratie: creëer een rustgevende en stijlvolle ruimte
VolgendeNederlandse universiteiten spelen sleutelrol bij stimulatie van innovatie
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter