Wat is bewegend leren en waarom is het belangrijk?

Bewegen is belangrijk voor iedereen; voor kinderen en volwassenen. Toch stijgt het aantal minuten dat we zittend doorbrengen. Uit onderzoek van de Nederlandse overheid is gebleken dat kinderen van 4 tot 12 jaar ruim zeven uur per dag zitten. [1] En een groot gedeelte van deze zeven uur besteden ze op school. Om kinderen meer te laten bewegen, hebben leerkrachten en scholen iets relatiefs nieuws bedacht: bewegend leren.

Hieronder leggen we uit wat bewegend leren precies is en waarom bewegen op jonge leeftijd zo belangrijk is. Daarnaast delen we verschillende manieren om fysieke inspanningen in de klas te stimuleren.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect van bewegen op de mentale en fysieke gezondheid. Hieruit blijkt dat bewegen een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Zo voelen kinderen zich niet alleen fitter wanneer ze veel bewegen, het heeft ook effect op de mentale gezondheid. Om te zorgen dat kinderen genoeg bewegen, heeft de overheid beweegrichtlijnen opgesteld. [2] Helaas voldoen lang niet alle kinderen aan deze richtlijnen.

Kinderen gaan vijf dagen in de week naar school en besteden hier een groot deel van hun tijd. Op school kunnen zij spelen en bewegen in de pauze, maar vaak zitten ze de overige tijd stil op hun stoel. Hierdoor is het belangrijk om kinderen ook tijdens lestijd te stimuleren om te bewegen.

Wat is bewegend leren?

Als we het hebben over bewegend leren, bedoelen we het fysiek bewegen in de klas. Dus denk bijvoorbeeld aan het gooien met een bal tijdens het doen van taaloefeningen, of het gebruiken van rekenblokken bij rekensommen.

Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen tijdens het leren een positieve invloed heeft op hersenactiviteiten. Kinderen kunnen zich beter concentreren op hun taak en ook hun zelfvertrouwen neemt toe. Maar bewegend leren biedt niet alleen voordelen voor kinderen, ook voor leerkrachten zijn er positieve effecten.

Voordelen voor kinderen
• Kinderen kunnen zich beter concentreren wanneer zij actief bezig zijn
• Het is makkelijker om leerstof op te nemen
• Bewegend leren helpt ook bij het beter herinneren van leerstof

Voordelen voor juffen en meesters
• Leerlingen zijn meer betrokken in de lessen
• De resultaten van de leerlingen gaan omhoog dankzij de hoge concentratie en het beter opslaan van de lesstof
• Mogelijkheid om verschillende lesmethoden toe te passen; meer variatie in hun werk

Hoe pas je het toe?

Nu vraag je je misschien af: hoe pas ik bewegend leren toe? Dit kan op allerlei manieren. Zo is het mogelijk om bewegen tijdens het leren in te zetten. Het bewegen heeft dan niks te maken met de lesstof; denk bijvoorbeeld aan wandelen tijdens het leren van woordjes. Je kunt ook bewegen om te leren inzetten. Hierbij denk je aan het inzetten van rekenblokken bij het rekenen.

Wil je bewegend leren toepassen in het onderwijs? Fluitendleren.nl helpt bij het toepassen van bewegend leren in groep 1 tot en met 8. Uiteraard helemaal in lijn met jouw taal- en rekenmethode en SLO.

Dus wat is bewegend leren en waarom is het belangrijk?

Het is belangrijk dat kinderen aan beweegrichtlijnen voldoen. Helaas haalt niet ieder kind deze richtlijnen, deels omdat zij op school veel tijd zittend doorbrengen. Daarom is het belangrijk om bewegen tijdens de les in te zetten. Bewegend leren zorgt ervoor dat kinderen zich beter kunnen concentreren en ze slaan de lesstof ook nog eens beter op. Bovendien zijn er verschillende manieren waarop je bewegend leren kunt toepassen in de klas en het biedt ook nog eens voordelen voor leerkrachten.

Pas jij bewegend leren toe in de les? En hoe? Laat het ons weten!

Veel gestelde vragen over bewegend leren

Welke materialen zijn belangrijk bij bewegend leren?
Er zijn een hoop materialen die je kunt gebruiken tijdens bewegend leren, zoals stoelen, matten, pionnen, flashcards, kleurplaten, rekenblokken en tablets.

Voor welke leeftijdsgroepen is bewegend leren geschikt?
Bewegend leren kan vanaf groep 1 tot groep 8 worden toegepast en is hierdoor geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen. Het leuke is dat de bewegingen kunnen worden aangepast aan de leeftijd en het niveau van de kinderen.

Kan het worden toegepast in iedere les?
Ja, bewegend leren kan worden toegepast in iedere les: van rekenen tot geschiedenis. Het gaat er voornamelijk om creatieve manieren te vinden om beweging te koppelen aan de leerdoelen van het vak. En dit kan in ieder vakgebied.

Bronnen:
[1] https://www.sportenbewegenincijfers.nl/kernindicatoren/zitgedrag
[2] https://www.gezondeschool.nl/artikelen/meer-beweging-schooldag-door-bewegend-leren#

VorigeScriptie niet gehaald? Waarom scriptiebegeleiding echt helpt
VolgendeLeerzaam én leuk: 3D printers in de klas
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter