Helft 10 tot 12 jarigen houdt actief eigen banksaldo in de gaten

Spaarvarkens vol muntgeld horen steeds minder thuis in de leefwereld van kinderen. Twee derde van de tien- tot veertienjarigen met een bankrekening geeft aan hun zakgeld direct gestort te krijgen. Deze leeftijdsgroep heeft de digitalisering van geld inmiddels volledig omarmd. Zelfs de jongste doelgroep weet al goed om te gaan met digitaal geld: een meerderheid (54%) van de kinderen tussen tien en twaalf jaar weet (bijna) altijd hoeveel geld er op de rekening staat. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door onderzoeksbureau Verian, in opdracht van ABN AMRO.

Kinderen snel gedigitaliseerd in geldzaken

Ouders zijn positief over de financiële digitalisering van hun kinderen. Zo geeft 71% van de ouders aan erop te vertrouwen dat hun kind goed met geld omgaat. Veel kinderen gebruiken digitale middelen om hun banksaldo bij te houden en betalingen te doen. “Vijf jaar geleden bleek uit cijfers van het Nibud dat slechts 9 procent van de tien-plussers hun afschriften uit zichzelf in de gaten hield. Dit toont aan hoe snel de digitalisering onder jongeren is gegaan,” vertelt Babet Boswinkel, expert Jongeren & Geldzaken bij ABN AMRO.

Ouders hebben vertrouwen, maar willen ook grip houden

Veel van de ouders zien de meerwaarde van financiële educatie, zo blijkt verder uit het onderzoek. De helft van de kinderen geeft aan van hun ouders te hebben geleerd over geld. Een eigen betaalpas blijkt hierbij voor veel ouders een geschikt leermiddel. Bijna driekwart (71%) meent dat hun kinderen beter met geld leren omgaan doordat zij naast hun rekening ook een eigen betaalpas hebben. Nagenoeg alle kinderen (97%) die meededen aan het onderzoek beschikken naast een bankrekening ook over een eigen betaalpas.

“Mooi om te zien dat ouders in plaats van wantrouwen, steeds meer meebewegen met de leefwereld van hun kinderen. Het gaat erom dat ze leren hoe ze met geld omgaan, of het nu contant of digitaal is”, aldus Boswinkel.

Met vertrouwen leren loslaten

Naarmate de kinderen ouder worden en naar de middelbare school gaan, krijgen zij meer vrijheid in het beheren van hun geld. Een derde van de kinderen krijgt dan een eigen betaalpas bij hun betaalrekening, bijvoorbeeld voor uitgaven op school of in het openbaar vervoer. Driekwart van de dertien- en veertienjarigen mag zelf bepalen of ze de betaalpas meenemen en beslist zelf over de besteding van hun geld. Voor alle ondervraagde leeftijden geldt dat een aanzienlijke groep (36%) zoveel mag uitgeven als er op hun rekening staat, omdat er geen limiet is ingesteld. Toch kijkt ruim driekwart van de ouders (80%) bijna altijd mee op de rekening van hun kind.

Volgens de bank is het belangrijk dat kinderen én ouders de eerste stappen in de financiële ontwikkeling op tijd zetten, bijvoorbeeld door samen over geldzaken te praten. "Als ouder wil je natuurlijk dat je kind opgroeit tot een gelukkige volwassene die op eigen benen kan staan," zegt Boswinkel. "Dit is een proces van vallen en opstaan, waarin je kind leert keuzes maken, verleidingen weerstaan en dat geld ook op kan raken", vervolgt Boswinkel.

"Kinderen weten vaak wel hoeveel geld ze hebben, maar minder goed waar ze het aan uitgeven. Hier kunnen ouders een rol spelen door actief met hun kinderen te praten over slim geldbeheer. Dit legt de basis voor gezonde financiële gewoonten waar ze hun hele leven profijt van hebben. Ouders willen hun kinderen beschermen, maar ook ruimte bieden om zelfstandig te groeien. Bij ABN AMRO bieden we ouders daarom de middelen om te beginnen met loslaten."

Inzichten vanuit de kinderen

Aan ruim 600 kinderen van tien tot en met veertien jaar met een eigen bankrekening is gevraagd in hoeverre zij financieel zelfstandig zijn. Hun ouders werd gevraagd hoe zij dat zien en of ze hun kinderen loslaten in dit leerproces. Anders dan vaak gedacht, blijken zowel kinderen als hun ouders juist positief over de financiële digitalisering en -zelfstandigheid van het kind. Een meerderheid (78%) van de kinderen geeft aan dat zij goed met geld kunnen omgaan. Zo weet een merendeel bijna altijd hoeveel geld op hun rekening staat.

VorigeTelefoonbeleid en mentale gezondheid: jongeren en het dopamine effect
VolgendeTips om als freelance docent aan meer klussen te komen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter