Recordaantal leerlingen krijgt seksuele voorlichting tijdens Week van de Liefde

Van 10 tot en met 14 februari organiseren Soa Aids Nederland en Rutgers in samenwerking met de GGD’en de Week van de Liefde. Dit jaar doet een recordaantal van 240 scholen door het hele land mee, goed voor meer dan 73.000 leerlingen. De themaweek zet relationele en seksuele vorming op het voortgezet (speciaal) onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs centraal, met als doel docenten en leerlingen kennis te laten maken met dit onderwerp. Dit jaar gaat er extra aandacht uit naar anticonceptie- en condoomgebruik, vanwege de zorgwekkende daling in pil- en condoomgebruik, misinformatie over hormonale anticonceptie en stijging van soa-cijfers onder jongeren.

“We zijn blij dat dit jaar meer scholen dan ooit zich hebben aangesloten bij de Week van de Liefde. Op veel scholen wordt er wel aandacht besteed aan relationele en seksuele vorming, maar vaak is dat niet structureel. Het is belangrijk dat scholen breed aandacht besteden aan dit thema. Niet alleen over voortplanting, maar ook over anticonceptie, soa, consent, diversiteit, (online) relaties en verliefdheid. De manier waarop dit nu gebeurt verschilt per school en hangt af van de ruimte die ervoor wordt gemaakt. Door deze week te organiseren willen we docenten ondersteunen om het thema vanuit een positieve insteek structureel op te gaan pakken,” zegt Evelien Spek, expert seksuele vorming bij Soa Aids Nederland.

De feiten:

- Jongeren beoordelen de huidige seksuele voorlichting op hun school gemiddeld met een 5,6.

- Het condoomgebruik onder jongeren neemt verder af. In 2017 gebruikte nog bijna driekwart van de jongeren een condoom bij de eerste vaginale seks. In 2023 is dat gedaald naar tweederde.

- Het percentage seksueel ervaren meiden van 17 jaar en ouder dat geen anticonceptie gebruikt is toegenomen. Zes jaar geleden was dit 12%, nu gebruikt 20% geen anticonceptie. De helft van de meiden geeft als reden geen hormonen te willen gebruiken.

- De pil is nog wel de meest gebruikte anticonceptiemethode onder jongeren, maar het gebruik neemt sterk af: van 76% in 2012 naar 46% in 2023. 

- Op sociale media wordt hormonale anticonceptie afgeraden en worden natuurlijke methoden gepromoot. Bij deze positieve verhalen wordt echter achterwege gelaten dat goed gebruik van natuurlijke methoden lastig is en bijvoorbeeld ook sterk afhankelijk van een reguliere cyclus.

- Het jaarrapport 'Soa 2023', van het RIVM laat een toename zien van gonorroe (31%) en syfilis (8%).

Wat gebeurt er tijdens de Week van de Liefde?

Scholen ontvangen voorafgaand aan de week een gratis pakket met materialen voor in de lessen, zoals posters, flyers, een boekje met veel gestelde vragen en les ondersteunende items, inclusief condooms. Docenten kunnen daarnaast in aanloop van de activatieweek deelnemen aan een webinar, training of workshop met tips, tools en waardevolle inzichten.

Kijk voor meer informatie op: www.weekvandeliefde.nl

VorigeImpactvol evenement organiseren als docent: waar moet je zoal op letten?
VolgendeGezocht: scholen die met leerbedrijven willen werken aan gelijke kansen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter