Een leuke activiteit regelen voor de klas: waarom dat een goed idee is

Het organiseren van een leuke activiteit voor de klas zorgt voor plezier en versterkt de band in de klas. Zo kun je bijvoorbeeld een leuke culturele activiteit verzinnen die je met jouw klas kunt gaan doen, of waar je naartoe kunt gaan. Waarom is het een goed idee om eens in de zoveel tijd een leuke activiteit te organiseren als docent? We zetten hieronder een aantal redenen voor je op een rij, inclusief een goede tip hoe je een leuke activiteit kunt regelen.

1. Een goede band opbouwen onderling

Door een activiteit te regelen voor de klas, kun je ervoor zorgen dat de leerlingen onderling een sterkere band kunnen krijgen. Leerlingen kunnen elkaar namelijk zo op een andere manier leren kennen. Denk bijvoorbeeld aan een activiteit waarbij er wordt samengewerkt of waarbij er plezier kan worden gemaakt. Leerlingen kunnen op deze manier ook andere kanten van elkaar ontdekken en dit kan er ook voor zorgen dat er een band kan worden opgebouwd. En een goede band in de klas kan ook weer zorgen voor een hechtere klas. Bovendien helpt een goede groepssfeer ook bij een prettige leeromgeving.

2. Sociale vaardigheden bevorderen

Daarnaast kan een leuke activiteit de sociale vaardigheden van de leerlingen bevorderen. Het kan namelijk leerlingen aanmoedigen om met elkaar te communiceren en met elkaar samen te werken, of juist met andere personen. Dit kan prettig zijn voor leerlingen die bijvoorbeeld net nieuw zijn, of leerlingen die moeite hebben om met andere leerlingen een gesprekje te voeren. Bovendien kan het ook voor andere sociale vaardigheden zorgen. Als er bijvoorbeeld een voorstelling wordt gegeven, moet er goed worden geluisterd naar de ander. Ook moet er rekening worden gehouden met elkaar.

3. Het geeft motivatie

Afwisseling in het schoolprogramma houdt de leerlingen gemotiveerd. Continu in de klas opletten: het kan zijn dat leerlingen niet altijd even gemotiveerd zijn om op te letten. Spelenderwijs of wat afwisseling in het schoolprogramma kan daarom leuk zijn. Bovendien kan het ook een vorm van ontspanning zijn om tussendoor een leuke activiteit te ondernemen met elkaar.

4. Creativiteit stimuleren

Een creatieve, culturele of interactieve activiteit kan de leerlingen uitdagen om out-of-the-box te gaan denken. Denk bijvoorbeeld aan een activiteit waarbij geschilderd moet worden, waar leerlingen een dans moeten bedenken of dat ze een toneelstuk moeten voeren. Het zijn activiteiten waarbij de creativiteit wordt gestimuleerd, want ze kunnen doen wat er in hen opkomt en er kunnen nieuwe vaardigheden worden ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan het samenwerken bij een knutselopdracht, of het analytisch vermogen bij probleemoplossende opdrachten.

5. In aanraking komen met nieuwe onderwerpen

Daarnaast kan een activiteit er ook voor zorgen dat leerlingen in aanraking komen met nieuwe onderwerpen. Naast dat een activiteit leuk kan zijn, kan het er ook voor zorgen dat het leerzaam is. Denk bijvoorbeeld aan een voorstelling over een bepaald onderwerp dat goed aansluit bij de lessen die de leerlingen op dit moment krijgen.

Wat kun je doen?

Wil je graag als docent een leuke activiteit organiseren voor de klas? Dan kun je overwegen om een creatieve, culturele activiteit te regelen via grotebroer.nl. Dit is een organisatie die cultuureducatie kan verzorgen op basisscholen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld een creatieve workshop organiseren voor de klas, maar kan er ook een schoolproject worden georganiseerd via hen. Dat is fijn, want zo hoef jij geen nieuwe activiteit te verzinnen wat weer tijd en moeite scheelt. Zij verzorgen het tot in de puntjes, en zo kunnen de leerlingen genieten van een leuke en bovenal leerzame activiteit.

Er zijn talloze leerzame activiteiten waar je uit kunt kiezen. Bekijk alle activiteiten hier en ontdek wat het beste past bij de leerlingen uit jouw klas en bezorg hen een leuke dag!

VorigeFreek Vonk roept leerlingen op tot actie tijdens Scholendag van Landelijke Opschoondag
VolgendeWeigerende scholen nemen doorstroomtoets alsnog af
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter