Gratis digiles Vrijheid in Beeld

Een digitale les over oorlog, kinderen op de vlucht en vrede

In het kader van 75 jaar vrijheid bieden UNICEF en Humanity House de digitale les Vrijheid in Beeld aan voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs en van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. In een mix van interactieve opdrachten, dilemma’s en video’s ontdekken leerlingen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en hoe belangrijk het is om te blijven werken aan vrede.

“Doe normaal!” “Yes!” “Dat is niet eerlijk!” De leerlingen van groep acht van de Voorwegschool reageren luidkeels als ze horen dat er voortaan nieuwe regels gelden op hun school. Meester Thomas heeft net verteld dat kinderen met blond haar voortaan een uniform moeten dragen en dat kinderen met een B in hun naam niet meer naar school mogen.

Na het zien van een filmpje over de Tweede Wereldoorlog begrijpen de kinderen dat het niet eens zo onrealistisch is dat er ineens allemaal nieuwe regels gelden. Tachtig jaar geleden gebeurde hetzelfde in Nederland. In een groepsgesprek delen ze hoe dat voelt, als je ineens niet meer mag doen wat je wilt en je vrijheid wordt beperkt.

Bekijk het filmpje met groep 8 van de Voorwegschool

Interactief en ervaringsgericht
Het begin van de digiles Vrijheid in Beeld zet de toon voor de rest van de les, die interactief en ervaringsgericht is.

In de les, ontworpen door Humanity House en UNICEF Nederland, denken leerlingen via quizjes, dilemma’s en interactieve opdrachten na over wat vrijheid voor hen betekent en welke rechten en vrijheden ze eigenlijk allemaal hebben. Aan de hand van echte verhalen, zoals die van Obada uit Syrië en Akhrat uit Irak, horen ze hoe het is om in onvrijheid te leven en te moeten vluchten. Uiteindelijk gaan ze in een creatieve eindopdracht aan de slag met de vraag hoe ze zelf voor een vreedzame toekomst zouden zorgen.'

Audrey Mussoni, educatiemedewerker van Humanity House, licht toe: “In de les besteden we aandacht aan het verleden, maar ook zeker aan het heden. De Tweede Wereldoorlog kan namelijk ver weg voelen voor kinderen. Door verhalen te delen van leeftijdsgenoten die zijn gevlucht, brengen we het thema vrijheid dichterbij hun belevingswereld.”

Gratis
De digiles is te vinden op www.vrijheidinbeeld.nl. De les is gratis en dankzij de docentenhandleiding makkelijk uit te voeren. Ook is het mogelijk om de les als gastles te laten geven door een UNICEF jeugdvoorlichter of door een museumdocent in het Humanity House in Den Haag.

UNICEF Kinderrechten filmfestival
De digiles voor primair onderwijs is uit te breiden met een opdracht voor het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Leerlingen kunnen het verhaal, filmpje of de tekening die ze voor de eindopdracht van de digiles hebben gemaakt insturen naar het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. De 8 beste inzendingen worden verfilmd onder begeleiding van een filmcoach en vertoond op de speciale Vrijheid in Beeld-première op 10 juni 2020 in Pathé Buitenhof in Den Haag! En dat is niet alles: ze worden geplaatst op het YouTubekanaal van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival: met 85 miljoen views en 115.000 abonnees een van de succesvolste educatieve kanalen van Nederland.

Animatie Workshop
Voor het voortgezet onderwijs is er ook een aanvullende filmopdracht, namelijk een workshop Animatie. In een dagdeel werken de leerlingen aan een eigen stop-motion animatie over vrijheid. Ze leren onder andere hoe je een storyboard maakt, een decor bouwt, personages bedenkt en een film nabewerkt. De workshop Animatie wordt gegeven op verschillende locaties in Zuid-Holland waaronder Filmhuis Den Haag, en kan ook in de klas worden gegeven met een mobiele filmset.

Over Unicef
UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De organisatie werd opgericht in 1946, in eerste instantie voor kinderen die slachtoffer waren van de Tweede Wereldoorlog. UNICEF is de afkorting voor United Nations International Children’s Emergency Fund. De organisatie komt op voor de rechten van alle kinderen, waar ook ter wereld. UNICEF werkt vaak samen met andere organisaties.

Over Humanity House
Humanity House is een eigentijds museum in Den Haag waar het menselijke verhaal achter oorlog en conflict wordt verteld. Via een reis door het museum ervaar je hoe het is om in een oorlogssituatie te belanden en te moeten vluchten. Ook hoor je er verhalen van vluchtelingen van over de hele wereld. Humanity House heeft een uitgebreid educatief aanbod, zowel in het museum als digitaal. De lessen maken thema’s als noodhulp, oorlog en vluchtelingen invoelbaar en bespreekbaar en verbreden je blik op de wereld en je eigen rol daarin als wereldburger.

Naar de website

VorigeLesmateriaal Aan de slag met armoede (groep 7 en 8)
VolgendeNEMO Night at the Museum: gratis voor leerkrachten
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter