Tot de benodigde schoolspullen behoort ook een woordenboek. Ben je op zoek naar een goed woordenboek? Dan is het soms nog wel eens even zoeken welke je precies nodig hebt. Er bestaan namelijk allerlei soorten woordenboeken. In ieder geval hebben de woordenboeken één ding met elkaar gemeen, je vindt hierin namelijk een betekenis of vertaling van een woord, uiteraard op alfabetische volgorde. Hierdoor kun je in korte tijd met gemak de betekenis of vertaling van een woord opzoeken. Met name op school maak je hier veel gebruik van, maar het kan ook zijn dat je er voor je werk of in het dagelijkse leven vaak een beroep op gaat doen. Je wil graag even opzoeken wat een woord ook alweer wil zeggen of nagaan of dat jij het woord wel in de juiste context hebt gebruikt. Gelukkig bestaan er woordenboeken genoeg waar jij dan mee vooruit kunt, maar voordat je je keuze maakt, hebben wij een paar punten op een rijtje gezet. Lees deze op je gemak door en dan weet jij waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een woordenboek wat aan je wensen voldoet.
De zoektocht naar het juiste woordenboek begint natuurlijk bij duidelijk weten wat je nodig hebt. Zoek jij een woordenboek van je eigen taal om woorden op te zoeken? Je wil misschien de betekenis van een Nederlands woord weten. Of ben je juist voor school op zoek naar een woordenboek om een vertaling te doen van Nederlands naar een andere taal of andersom? Populaire woordenboeken zijn bijvoorbeeld:
Uiteraard bestaan er ook nog veel meer woordenboeken die vertalingen van NL naar een andere taal weergeven. Misschien heb je wel een speciale studie met een bijzondere taal en dan kan het woordenboek je ook een handje helpen.
Aan het begin van je studiejaar krijg je vaak een literatuurlijst en voor de Nederlandse taal heb je vaak een woordenboek nodig. Dit kan het Groene boekje zijn, maar het kan ook een ander item zijn wat zij aanraden. Vervolgens heb je nog diverse talen waarvoor je ook woordenboeken nodig hebt, vaak zijn dat er twee (één van Nederlands naar bijvoorbeeld Engels en dan een van Engels naar Nederlands). Maar er bestaan ook nog speciale woordenboeken voor bijvoorbeeld bouwtechnische (jargon) termen of met de focus op een andere branche. Het gaat dan puur over woorden die je in dat vakgebied tegen kunt komen. Dus wanneer jij een speciaal vakgebied gaat kiezen, dan kan een (jargon) woordenboek daarin ook een echte aanrader zijn, zodat je de betekenis van die woorden ook kunt achterhalen.
Bij het kiezen van een woordenboek is het ook belangrijk dat je goed gaat kijken naar het formaat. Heb je een soort van zakformaat woordenboek nodig? Dus een formaat dat je eenvoudig vast kunt houden en in een zijvak kunt plaatsen van je schooltas bijvoorbeeld? Dit zijn vaak woordenboeken die je ook gebruikt als je op vakantie gaat, om snel even een woord op te zoeken in een andere taal. Voor een studie zijn het vaak de standaard formaat woordenboeken die je nodig hebt, omdat je ze gewoon in de klas en thuis op je bureau gebruikt. Het moet dan allemaal wel goed leesbaar zijn en overzichtelijk. Daarnaast hoef je een woordenboek niet elke dag mee naar school te nemen. Meestal geeft een docent het gedurende de les aan wanneer je hem mee moet nemen. Daarom moet je er wel voor zorgen dat je er aan het begin van het jaar ook over beschikt.
De meeste varianten die verkocht worden zijn toch wel het pocketwoordenboek. Dit komt onder andere door de prijs en ook door het formaat. Je hebt ze bijvoorbeeld van Prisma en van Van Dale. Het enige verschil met een groter woordenboek is dat ze wat kleiner zijn, echt pocketformaat. Je kunt ze eenvoudig in je tas stoppen en mee naar school nemen. De woorden die je dagelijks veel gebruikt vind je zowel in het woordenboek van Prisma als de Van Dale.
Een andere optie is een middelgroot woordenboek. Het is een erg uitgebreid woordenboek en daarin vind je dan ook veel trefwoorden en betekenissen. Doordat hij wat groter en dikker is, zal je hem niet direct kiezen voor je studie.
Soms kan de spelling veranderen, zowel in het Nederlands als in een andere taal. Daarom moet je ook kijken naar de laatste druk van een woordenboek. Misschien hebben je ouders nog een woordenboek van toen zij op school zaten en denken ze dat je dit nog kunt gebruiken, maar dat zal helaas niet gaan. Je hebt dan vaak toch een meer recente druk nodig van dit moment.
De prijs van een woordenboek hangt af van waar je hem gaat bestellen en waar je voor kiest. Misschien krijg je wel korting als je meerdere woordenboeken tegelijkertijd besteld en soms organiseert de school een collectieve aankoop, waarbij de korting ook aardig kan oplopen.
Om een keuze te maken welk woordenboek het beste is voor jou, raden wij je aan om goed naar je literatuurlijst te kijken voor het nieuwe schooljaar. Bekijk dan ook of er een korting wordt aangeboden als je de boeken via school zou bestellen. Meestal ontvang je hierover wel een bericht of brief, en vaak is dit ook terug te vinden op je literatuurlijst. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je uiteraard online kijken waar je voor de beste prijs alle studieboeken kunt bestellen. Meestal krijg je studentenkorting als je meerdere boeken tegelijkertijd gaat bestellen.